Connect with us

Uncategorized

Открит урок на тема „ТИ, БЪЛГАРИНО, ЗНАЙ СВОЯ РОД И ЕЗИК…“ в края на учебната година в СУ „Никола Вапцаров“ Хаджидимово

Published

on

В СУ „Никола Вапцаров“ старши учител по български език и литература Заприна Глушкова представи своя традиционен интердисциплинарен урок история – литература на тема „ТИ, БЪЛГАРИНО, ЗНАЙ СВОЯ РОД И ЕЗИК…“. Гости на урока бяха директорът на училището г-жа Вангелия Петрелийска , експерти от МО по „Хуманитарни науки“, педагогическия съветник на школото и други, проявили интерес към практиката на старши учител Глушкова.

Урокът се опираше главно върху творчеството на Иван Вазов и бе проведен като финал за учебната година в 6-ти клас.

Той е част от планираните иновации в часовете за разширена подготовка по български език и литература. Целта му е учениците да осмислят връзката на историята в литературата и как литературата тълкува историята.

Използван бе състезателният модел на паралелното мислене и методът „Мисловна карта“, като начин учениците да се съсредоточат върху определен тип мислене едновременно, а след това да разменят и обобщят своите идеи.

Основната възпитателна тема бе учениците да затвърдят представата си за мястото на Вазов в националната ни литература и заедно с това да се затвърди у тях чувство на патриотизъм, гордост от величието на българите, участници в Априлското въстание.

През всичките 50 мин. на урока старши учител Заприна Глушкова поддържаше идеята на урока – учениците да не забравят, а да знаят и помнят историята на народа си, да обичат миналото си и да се гордеят с него. Методите, използвани в урока са литературна декламация върху откъси от „Епопея на забравените“ (въпреки че са по-малки), презентация, наблюдение и  интерактивни ситуационни методи, по-конкретно игровия метод.

Тъй като урокът бе интердисциплинарен, той не следваше класическия модел за ход на урока. Като предварителна подготовка Глушкова бе поставила задача на учениците си да намерят материали от произведения на Иван Вазов, посветени на Априлското въстание. Така учениците бяха предизвикани да издирват фотоси на известни личности, участници в Априлското въстание или писали за зверствата от потушаването му. Предварително бе подготвен картон, изобразяващ знамето, ушито от Райна Княгиня.

Още в началото на урока присъстващите бяха посрещнати с творби на учениците, окачени на помощната дъска. През цялата година те получаваха задачи да представят чрез въображението си – чрез рисуване, определена картина от литературата.

В първата част на урока докато учениците рецитират, на мултимедия вървят снимки на революционери и снимки, свързани с темата.

Първият интересен за гостите момент от урока бе появата на картона, жълтите листчета, лепилото и ножицата.

Разделени предварително на екипи учениците изрязаха буквите от жълтите листа и изписаха с тях „Свобода или смърт“, после ги залепиха на зеления картон, за да се получи знамето.

През цялото време те работиха на фона на песента „Кой уши байрака, кой му тури знака?“ След залепване на буквите върху знамето, те го представиха пред присъстващите на урока в класната стая.

Втората част на урока изцяло бе в духа на игровия метод. Пробуден бе състезателният дух у учениците. Чрез системата LearningApps старши учител Заприна Глушкова направи проверка на знанията на учениците от 6. клас пред своите колеги. Интерактивният мултимедиен модул бе на тема „Българинът във възрожденския свят и след това …“, който обхващаше поезията и прозата, изучени в 5 и 6. клас.

Черешката на тортата отново бе играта чрез програмата Kahoot, чрез която учениците направиха годишния си преговор по литература в 6-ти клас. Тук те показаха остроумие, бързина и знания, но като във всяка игра и тук има първенци, а това са:

Така ,на ПЪРВО място със 87% верни отговори бе Стефания Воденичарова

ВТОРОТО място си поделиха с равен % верни отговори – 73 %, шестокласниците Велислава Геранова и Атанас Атанасов

А ТРЕТОТО място си поделиха с 67 % верни отговори Дани Терзиева и Анелия Мандажиева

Накрая урокът завърши с традиционния облак, който често присъства в практиката на Глушкова. Чрез него те трябваше да опишат България с една дума. Целта на облака бе да се провокира мисленето на ученика.

Този открит урок по родолюбие в края на учебната година е традиция в практиката на старши учителя, чрез него тя ни представя паралелното мислене на учениците, чрез което те развиват различни мисловни умения, а именно да са историци и литератори едновременно, да анализират и съпоставят готова информация, да обобщават и презентират, да открият връзката между литература и история в текстовете на Вазов. В края на часа учителката раздаде на учениците, които са вече почти седмокласници, списък със задължителна литература за прочит през лятото.

Глушкова сподели, че учениците, с които е реализиран урокът, са шестокласници. „Преодоляването на пропуските в социокултурните, езиковите и комуникативните им компетентности изискват използване на разнообразни форми и методи на обучение и затова аз се опитах да направя точно това. Така замислен и осъществен, урокът отговаря на възможностите на шестокласниците, създава една различна учебна и емоционална среда, спомага за преодоляване на дефицити от знания и умения на учениците, мотивира ги. Този тип уроци често присъства в моята практика, защото прилагайки го за първи път, усетих, че това е начинът да ги провокирам да учат не защото ще ги изпитам, а защото просто трябва да го знаят.“ – каза още тя.

Uncategorized

Земеделската професионална гимназия в Сандански с нова придобивка

Published

on

Директорът на ЗПГ „Климент Тимирязев“ – Емил Терзийски и кметът на община Сандански – Атанас Стоянов, откриха поредната нова придобивка за училището – нов фитнес център, част от учебния възстановителен център, в който учениците ще провеждат учебни часове по Лечебна физкултура.

Фитнесът е оборудван със съвременни фитнес уреди и предоставя отлични възможности за обучение и спорт.

Само преди 10 дни училището откри и нов STEM център за природни науки, изследвания и иновации, което е доказателство за устрема на гимназията към практическо прилагане на знанията, получени в училище.

Фитнесът е част от възстановителен център към гимназията, който бе открит преди година.

Continue Reading

Uncategorized

Страшен скандал при дамите в ГЕРБ вбеси Борисов

Published

on

„Във вашата организация с подобни разделения, доведе до това да загубим няколко избори”, избухна бившият премиер

Който иска да хвърля държавата в хаос да си стои вкъщи и да си готвят манджите. Не случайно най-много избиратели гласуват от ГЕРБ от вашия пол и не случайно имаме евродепутати, еврокомисари, министри кметове. Мисля, че няма друга партия, в която да има толкова много жени“, обърна се Бойко Борисов към дамите на ГЕРБ, които си избират ново ръководство. 

Той изброи номинациите, като посочи постиженията на всеки един кандидат.

Докато изреждаше, Борисов пък се пошегува: „Няма да приличам на Слави Трифонов, няма да ги изчитам всичките“, каза той.

Малко преди да бъдат гласувани предложенията за зам.-председатели на жени ГЕРБ, от структурата в Благоевград се включи председателката Адриана Мелниклийска, която имаше възражения.

„22 жени сме в структурата на ГЕРБ в Благоевград. Нито една от нас не е номинирала лицето Елена Ташкова“, каза тя.

Това обаче ядоса Борисов и той ѝ отвърна: „Във вашата организация с подобни разделения, доведе до това да загубим няколко избори. Най-малко не искам да губя времето на другите с вашите разправии. И не случайно не идвам в Благоевград, за да ви слушам разправиите“, ядоса се Борисов.

После обаче предложи да има прегласуване на номинациите в Благоевград с думите: „ГЕРБ е демократична партия“.

https://youtu.be/Pq30UMSWkPE

blitz.bg

Continue Reading

Uncategorized

Убитият от ток 38-г. собственик на сладкарница „Розита” издъхнал в ръцете на кмета на Сандански

Published

on

Сандански скърби за нелепата смърт на 38-годишния  Емил Панайотов, който загина при нелеп инцидент, след като бе  покосен от токов удар, докато се опитвал да почисти климатика на собствената му сладкарница „Розита”.

Нещастието се случило в четвъртък около 19.15 ч. пред очите на  баща му Борис. Емил е издъхнал в ръцете на кмета на общината Атанас Стоянов, който разказа следното:

“Бях в кабинета с колеги от общината. Чухме викове за помощ и отидох на бегом там. Емил бе паднал на земята. Взех го в ръцете, извадихме му езика, но той  продължи да диша тежко. Главата му бе посиняла и след минути издъхна. Линейката пристигна за броени минути. Направиха му електрошок няколко пъти, но лекарите констатираха, че е починал. Жалко е, когато едно момче само на 38 години умре, и то пред баща си. Това е голяма трагедия за близките и приятелите на семейството”, каза Атанас Стоянов.

Според свидетели на инцидента в четвъртък, малко преди 19.00 ч., Емил е решил да почисти климатика, който се намира отдясно на входа на сладкарницата. Качил се е на една стълба и започнал да почиства външното тяло. До него, пред входа на сладкарницата, е бил бащата Борис. След токовия удар Емил е паднал от 2 метра на земята в безпомощно състояние. Това е и версията за смъртта му, по която работят криминалистите. По случая е образувано досъдебно производство. Мястото на инцидента веднага бе оградено с ленти, докато траеха процесуално следствените действия. Вчера бяха проверени всички климатици, поставени на сградата на РПК, където се помещават сладкарница “Розита” и ресторант “Ювиги хан”, както и тези на втория етаж. Малко след 14.00 ч. вчера лентите бяха свалени и на витринното стъкло на сладкарницата бе поставен некролог на починалия Емил Панайтов. Живеещите до  сладкарницата бяха потресени от случилото се.

Сладкарницата бе оградена с ленти и охранявана от полиция часове след инцидента, а на входа вчера бяха поставени червени карамфили

„Всяка сутрин Емил отваряше сладкарницата малко след 5.30 ч. сутринта и ни продаваше първото кафе”, с просълзени очи разказа таксиметровият шофьор Николай. „Не мога да повярвам, че това се случи. Едно усмихнато, добро и отзивчиво момче вече не е сред живите. Тази трагедия не се описва с думи, тя се преживява дълго време”, каза Зорка Паскова, която продава вестници наблизо. „Всеки ден, след като приключи работният ми ден, сядах на кафе в сладкарницата и ми сервираше той. Жалко, че млад човешки живот е прекъснат по този нелеп начин”, неутешима е Зорка.

Съседите на Емил, семейство Туджарови, които стопанисват ресторанта под сладкарницата, вчера бяха в траур. „Много, много е тежка загубата! Всеки ден, като си тръгвахме и приключвахме първа смяна, си казвахме: „Чао, до утре”. И вчера сякаш денят бе по-различен, защото Емил не ме посрещна, както винаги”, каза Иван Туджаров.

Емил има по-малка сестра, която е семейна и живее в София. Родителите – бащата Борис и майката Розалия, на която е кръстена сладкарницата, от близо 30 години са сладкари и са сред първите с производство на торти и сладкиши в община Сандански.в.Струма

Continue Reading

Uncategorized

Тази събота- богата програма в Благоевград за Европейските дни на наследството

Published

on

През последната септемврийска събота предстои една богата програма в Благоевград по повод Европейските дни на наследството и Европейската нощ на музеите. Събитието ще отбележи и една годишнина – 155 години Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“ – Благоевград, както и 19-ата традиционна среща на старите джумайски родове.

Официалното откриване е в 18:30 часа във фоайето на Регионалния исторически музей – Благоевград, като първи в програмата са Група за стари градски песни с ръководител Валентин Георгиев.

В 18:50 часа е началото на концерта на Китаро-мандолинния оркестър „Пирински звуци“ с диригент Петьо Кръстев.

В 19:20 часа ще се открият две изложби: „Ковьорът – мода, естетичност и практичност“ и „155 години Народно читалище „Никола Вапцаров“ – Благоевград“. И двете изложби ще бъдат експонирани във фоайето на музея.

В 19:30 часа е началото на концерта на Ансамбъл „Езерец“ с диригент Илиян Юручки, Пирински танцов ансамбъл „Вихрен“ с хореограф Борислав Мутафчийски и Детска фолклорна група „Джумайчета“ с ръководител Иван Кацарски. Всички състави са към Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“ – Благоевград.

Залите на Регионалния исторически музей ще бъдат отворени за посещение до 21:00 часа.

Създадени през 1984 г. от Съвета на Европа и от Европейския съюз, “Европейските дни на наследството” имат за цел да популяризират богатството и многообразието на културното наследство. Европейските дни на наследството през 2021 г. са под мотото “Заедно за културното наследство!”.
„Нощта на музеите“ е замислена и организирана за първи път в Берлин през 1997 година. От тогава форматът придобива популярност и започва да се провежда в цял свят. Идеята е местни артисти, галеристи и музейни работници да покажат работата си по най-интересния и атрактивен начин.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ