Кой позволи площад „Възраждане“ на благоевградския квартал „Струмско“ да се превърне в паркинг за камиони и бусове?!?!

Площад „Възраждане“ се превръща в частен паркинг! Кой и защо позволява това? Докога в „Струмско“ ще цари това беззаконие? Защо полицията не взимат някакви мерки? Цялата ул. „Освобождение“ е забранена за паркиране, а винаги има паркирани коли. Полицията минава ежедневно по няколко патрулки, но не им прави впечатление! Докога??? Площад „Възраждане“ и ул. „Освобождение“ трябва да бъдат освободени от автомобилите, споделят струмчани пред Топ Преса. На площада се паркира за 10 минути, когато отиваш до черквата, а не както сега… тези камиони и бусове си ползват безплатен паркинг, което не е редно…

 

Струмско е бивше село в Югозападна България, присъединено като квартал към Благоевград.
Струмско е най-югозападният квартал на Благоевград и единственият разположен от западната страна на главен път Е79, до самата река Струма.
В края на XIX век Струмско е село в Османската империя под името Струмски или Струмишки чифлик.

В 1891 година Георги Стрезов пише за селото:
„Струмски Чифлик (Карасу), 1/2 час на З. от Джумая. В това село една част е чифлик на Н. Влахът от Джумая и на други. Разположено е до левия бряг на Струма. Почва плодородна, която страда много от наводнения. Излизат прочути любеници. Църква, в която се чете български. До лани е имало попско старовремешно училище. Къщи 45, всички българе.“

Според статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) в 1900 година в Струмски Чифликъ (Корчево) живеят 290 души, от които 140 жители българи-християни и 150 власи. По данни на секретаря на Българската екзархия Димитър Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“) в 1905 година в Струмски чифлик има 168 българи екзархисти и 150 власи и в селото работи българско училище.

При избухването на Балканската война в 1912 година двама души от Струмски чифлик са доброволци в Македоно-одринското опълчение. В селото влизат български части в началото на октомври 1912 година. След 1913 година селото остава в България.

През 1951 година селото е прекръстено на Струмско, а в 1971 година е присъединено към Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене