Connect with us

Анализи и Коментари

Мъжът на починалата в Благоевград родилка пред bTV: Искам независима експертиза

Published

on

„Крум Златарски ще заведе граждански иск“,

„Мъжът на починалата в благоевградската болница родилка Крум Златарски даде интервю за bTV. Той настоя за независима експертиза, която да установи причината за фаталния край и обяви, че завежда граждански иск.

Жената почина преди планирано секция в болницата в Благоевград след поставянето на упойка. Резултатите от направената в болницата аутопсия ще станат ясни най-рано след седмица.

Вместо да се радва на втората си рожба днес съпругът на починалата родилка се оказва единствен родител на 3-годишния им син. С Евгения очаквали момиченце, щяло да се казва Рая.

Съпругът на починалата в Благоевград родилка с първи думи след трагедията

„Отиде на планувано секцио и така…не се върнаха. Второ раждане от същия екип. Просто ми казаха, че се е случило най-лошото, без да ми дават повече информация, просто са стигнали до етапа упойка и до там приключили, казва опечаленият съпруг.

Младата жена била здрава, нямала никакви оплаквания, детето трябвало да се роди с операция заради дребния и ръст и защото и първото е родено с операция.

Прекара много лек COVID-19 в същото отделение, под наблюдение от същите доктори и аз мислих, че те са наясно, че тя е прекарала коронавирус и може би ще вземат някакви други такива по-специални мерки, казва още Златарски. От болницата няма да коментират повече темата, докато не станат ясни причините за смъртта на майката и на бебето, както и резултата от Медицинския одит.

През март в болницата в Благоевград почина 42-годишна бременна жена с COVID.

В справка, поискана от bTV, от Агенция Медицински надзор казаха, че инспекторите са проверили МБАЛ-Благоевград и личния лекар на пациентката и не са установили нарушения.“

btvnovinite.bg

Анализи и Коментари

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Вл. Иванов: Цените на хранителните продукти в страната падат, изненадващо Благоевград продължава да е от най-скъпите в страната

Published

on

През последните 15 дни се наблюдава успокояване на пазара на основните хранителни продукти. Цените на едро не се увеличават, а се задържат, дори се наблюдава поевтиняване на някои продукти в сравнение с предходния период.

„Това се дължи на едно силно очакване относно предлагането и вследствие поскъпването на енергийните ресурси, в същото време се наблюдава силно понижено търсене. През летните месеци юли и август имаше доста по-силно търсене и това доведе до една стабилизация на цените през септември и през октомври, дори до тенденции към понижаване, вследствие на натрупване на повече от необходимото количество стока“, коментира вчера Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

На годишна база цените на доматите се задържат на нивата от 2020 г. При краставиците, пипера и картофа нивата са с 20% над тези от миналата година, при морковите и зелето тези нива са над 40% спрямо 2020 г. Лукът е поскъпнал с около 10%, при ябълките и гроздето цените са с 10% по-ниски спрямо същия период на миналата година.

От останалите хранителни продукти олиото продължава да е с по-високи нива спрямо миналата година. Този продукт е поскъпнал с 36%. В момента цената на олиото се задържа, тенденцията е към понижаване поради много добрата реколта на слънчоглед.

По-скъпи от миналата година са и кашкавалът и сиренето. Захарта, свинското месо и маслото също задържат цени като миналогодишните. Като цяло, „потребителската кошница“ в момента е по-скъпа от миналата година с около 6 лева.

„За дългосрочни прогнози е трудно да се говори, тъй като първо трябва да се наблюдава успокояване на енергийния пазар. Ако продължи тенденцията към повишаване цените на енергийните ресурси, няма начин, особено в преработвателния сектор, да не се усети някакво поскъпване. Заради висококонкурентния пазар динамиката при хранителните продукти е доста слаба. Общата тенденция при повечето хранителни продукти в момента е към  намаление, такива са фактите от 15 септември до днешна дата“, коментира още експертът пред Радио Благоевград.

Според Владимир Иванов Благоевград продължава да бъде един от най-скъпите градове в страната. Рекордни цени продължава да държи брашното, което в Благоевград се търгува около 1.27 лв. за кг, при цена от 1 лев във Варна, например.

„Мистериозно защо, Благоевград продължава да държи високи цени? Това означава, че логистиката е обвързана главно с големия търговски център София. Може би на местна почва конкуренцията е по-слабо развита“, коментира още Владимир Иванов.

struma.bg

Continue Reading

Анализи и Коментари

Две контролни изследвания за Преброяване 2021 започва НСИ, броят на населението у нас ще е ясен в края на годината

Published

on

Две контролни изследвания за Преброяване 2021 започва Националният статистически институт. Над четиристотин експерти, които работят в статистическите отдели на НСИ в цялата страна, ще обходят 14 000 жилища и ще анкетират домакинствата, които живеят в тях. Извадката е направена на случаен принцип и изследванията ще продължат до 31 октомври 2021 година.

Целта на първото изследване е да установи точността на данните за населението и жилищата, които са вписани в преброителните карти, и да установи размера на допуснатите грешки. Второто изследване е свързано с обхвата на населението за страната, като целта му е да установи относителния дял на непреброените (пропуснатите) и два пъти преброените (дублираните) при преброяването лица.

Въз основа на данните от контролните изследвания ще се определят основните източници на грешки, които да бъдат избегнати при следващи преброявания на населението и жилищния фонд.

По предварителни данни до края на деня на 10 октомври са били преброени 5 775 хил. души, от които с хартиени карти са преброени 3 370 хил. души, а електронно – 2 405 хил. души. Преброителите имат срок до края на тази седмица да предадат преброителните карти и обобщените данни от участъците, в които са работили, което означава, че броят на преброените на хартия ще се увеличава всеки ден.

Първите предварителни резултати за населението на България ще бъдат обявени в края на 2021 година.

Continue Reading

Анализи и Коментари

България притихна след тези данни от проф. Кантарджиев за К-19 смъртността у нас

Published

on

Миналия октомври имахме 400 умрели за целия месец, което сега го постигаме за четири дни, заяви той

До седмица ще може да се поставя трета доза и на Moderna в България. Това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS проф. Тодор Кантарджиев, консултант към Столична община.

Специалистът информира, че сме на първо място по смъртност от коронавирус на милион население в Европа.

„Миналия октомври имахме 400 умрели, което сега го постигаме за четири дни. Мисля, че е плашещо. В момента се създаде… Не говоря за ваксините. Провалената ваксинационна кампания е пред всички ни. Това да се хвърля вина за някой преди 6-8 месеца какво правел, е абсолютно грозно“, отсече той.

„В началото успяхме да реагираме много добре на пандемията, но след това различните мнения разколебаха хора и сега сме в тази ситуация“, заяви още той.

За него е трябвало през лятото да има сериозна разяснителна кампания какво ще се случи през есента, но това не е било направено.

Според проф. Кантарджиев процентът със завършен цикъл у нас е много нисък – 19.9%. „По-добре е хората да вярват науката, а не да се убеждават, когато пострадат“, убеден е той.

„В Западна Европа за всичко се иска сертификат, където и да искаш да отидеш, трябва да взимаме пример от развитите държави“, заяви Кантарджиев относно мерките срещу разпространението на вируса у нас.

На работата на здравното министерство под ръководството на д-р Стойчо Кацаров проф. Кантарджиев постави оценка 3 с два минуса.

„Разбрахме, че който казва, че няма ковид, че ваксините не действат, го правят министър или най-малко депутат, докато други, които честно си изпълнявахме… По-рано на Кацаров беше мнението, че не се умира с ковид. В по-ранната си кариера бе един от теоретиците на новата система на здравеопазването“, заяви експертът.

https://www.vbox7.com/play:165240d3f1

blitz.bg

Continue Reading

Анализи и Коментари

Ефектът „Пеевски“

Published

on

Делян ПЕЕВСКИ

Делян ПЕЕВСКИ

Продължаващото над десет години сатанизиране на кандидата за депутат от ДПС, вече има обратен ефект

Напълно логичен ход предприе Делян Пеевски с включването си като водач на кандидат-депутатските листи на Движението за права и свободи във Велико Търново и Благоевград. Години наред, целенасочено Пеевски беше сатанизиран, за да имат неговите опоненти удобен параван зад когото да прикриват собствените „мръсни тайни“. Появата на Пеевски отново в Народното събрание оставя без полезен ход всички онези икономически групировки, изградили хибридните си политически проекти, основно на компроматни кампании и зловещи манипулации, буквално на гърба на бившия и със сигурност бъдещ депутат от движението. Ситуацията обаче се промени, защото продължаващата вече над десет години пропаганда срещу Делян Пеевски, започва да има обратен ефект. Поръчители и изпълнители, опитват като за последно да пробват да се покатерят на кандидата за народен представител, съзнавайки, че оттук насетне, все повече негативите ще се обират от самите тях.

Медийната активност на олигарха Иво Прокопиев и на „всичколога“ Осман Октай от последните дни, ясно показва, че е налице същински уплах от ефекта, който Пеевски успя да постигне с появата си, първо пред ДАНС, а после и в листите на ДПС. Всеизвестно е, че Прокопиев изпада в ужас всеки път, когато бива сравняван със сатанизирания от самия него Пеевски. С влизането отново на депутата от ДПС на политическата сцена, ролята на разградския олигарх в задкулисните процеси на властта, особено в последните месеци, е повече от осезаема. Колкото и да се опитва да страни от пряко участие в политиката, обвързването на Прокопиев с „Демократично България“, „Продължаваме промяната“ и Румен Радев, вече дори не се прикрива. Тук обаче го няма удобния „виновник за всичко“ Пеевски. Той вече няма дори медии. Няма и никога не е имал банки, няма фирми, които да черпят от държавния ресурс, няма влияние върху изпълнителната власт, правосъдната система, специалните служби, МВР и на „Дондуков“ 2. И никога не е имал, въпреки постоянните манипулации на кръга „Капитал“. Прокопиев обаче има всичко това, начело с еднолично управляващия вече половин година президент Румен Радев, който все повече е в ролята на рекламен агент на кръга „Капитал“.

Заради това няма никаква изненада, че представител на Инициативния комитет, издигнал Радев за втори мандат като държавен глава – Осман Октай, се втурна в ефира на общественото БНР, за да обяснява как имало проблем с кандидатурата на Пеевски за народен представител, заради наложените му по компромати на кръга „Капитал“ санкции по закона „Магнитски“. Банковите сметки на ЦИК, парламент и въобще на цялата държава щели да бъдат блокирани, ако Пеевски е дори кандидат, какво остава, ако получи честния вот на хиляди избиратели в районите на Велико Търново и Благоевград. От една страна подобно твърдение е напълно нищожно от юридическа гледна точка. Санкциите на САЩ нямат никаква правна стойност в страна член на Европейския съюз и това е ноторно известна позиция на общността. От друга страна, българската конституция, изборното законодателство и правилника за работа на парламента, който има силата на закон, ясно посочват основанията, поради които дадено лице не може да е кандидат или действащ народен представител. Разбира се, че Пеевски отговаря на всички законови изисквания и това е сериозния проблем.

Истината, фактите, а оттам и спазването на принципите за върховенство на закона обаче нямат никакво значение. Щом се отнася до бившия и бъдещ депутат на ДПС, то значи важат други, макар и не съществуващия в правния мир норми и правила. Няма изненада и във факта, че една от медиите, които са отдали сериозно внимание на твърденията на Октай е „Дневник“, съиздател на който е Прокопиев.

Октай в годините се доказа като един лаладжия

Октай в годините се доказа като един лаладжия

Атаката на Октай срещу Пеевски, може да бъде разчетена и като атака от страна на действащия президент срещу ДПС. Това говори за сериозната изнервеност на Румен Радев, който от сигурен победител, изпадна в ситуация, в която започва предизборната кампания с голяма доза несигурност за своето преизбиране.
Видно е, че Прокопиев опитва да разшири влиянието на олигархичния кръг, който представлява върху все повече институции. Всичко това се случва прекалено показно. Прокопиев има собствени медии, контролира медийната политика на други. Ролята му в проектите, начело с Христо Иванов и Кирил Петков, става очеизвадна, а оттам и да участва директно в опитите за формиране на следващото редовно правителство.

Принципите, които бяха водещи за кръга “Капитал” – върховенство на правото, защита на частната собственост и иновациите, биват изоставяни като потъващи кораби. Няма никакъв проблем, ако съдим по медиите на Прокопиев, че Петков е подписал декларация с невярно съдържание, което съставлява престъпление по Наказателния кодекс. За да “видите” разликата, само си представете – каква би била реакцията, ако нещо подобно бе направил представител на ДПС, който има българско и турско гражданство, например. А, сега си представете, ако го беше направил Пеевски, какво щеше да се случи!? Е, точно, защото той никога не е извършвал нещо подобно, все повече ще сме свидетели на ефекта “Пеевски”.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ