Смразяващо разкритие! Ден преди смъртта на родилката промивали стомахче на новородено за да изпишат пътека!!!!?

Ние правим всичко, за да изпишем живо и здраво детето, а получаваме упреци, ядосан е шефът Огнян Митев

29-годишна родилка пък почина след упойката, не спасиха и бебето

Скандални практики при лечение на новородени или зле подготвени лекари. Съмнения, че болницата в Благоевград източва здравната система с вписване на ненужни клинични пътеки.

Това подозират разтревожени родители на бебета от Благоевград. Според тях хаосът в последните месеци в болницата бил толкова голям, че те, вместо да се радват на децата си, спешно търсили начин как да ги консултират или преместят в софийска болница. Повечето от майките и бащите шушукат по темата – “нали градът е малък”.

С името си обаче пред “24 часа” разказа страховете си Явор Ичков.

Веднага

след раждането

на моето бебе му

е промивано

стомахчето

и то започна да повръща. Преместиха го в неонатологията. След това го включиха на един антибиотик, след три дни – на втори. Правиха му и рентген, въпреки че със съпругата ми не бяхме съгласни. Детето ни беше абсолютно здраво, само малко по-дребничко. Изписаха ги с жена ми живи и здрави, но минахме през доста перипетии, обясни Ичков.

Наскоро той чул, че има случаи, в които новородени бебета се “закачат” по клинична пътека и им се правят ненужни изследвания и лечение.

“Изпратихме резултатите от изследванията и снимката на столичен лекар. Той беше категоричен, че детето е здраво, а процедурите не са били належащи. Левкоцитите му бяха малко по-високи, но все пак в нормата”, допълни бащата.

Репортер потърси директора на болницата д-р Огнян Митев. Той е гинеколог и се сети за случая.

Нямам думи, с които да коментирам тези обвинения. Ние правим всичко възможно, за да изпишем живо и здраво бебето, а получаваме упреци. Родените със секцио деца, които имат проблеми, се преместват в отделението по неонатология. Това се прави и в първите дни, за да може майката да се възстанови след операцията.

При това бебе имаше повече повръщане и оттам съмнения за рефлукс и други увреждания. Опасно беше да не аспирира при хранене. Това беше по-специален случай, такива имаме по един на година.

Трябваше да се направят малко повече изследвания и снимка, за да се види дали няма някакъв вроден проблем. За щастие, се оказа, че няма. Абсурдно е да се твърди, че всички бебета, както казвате, “минават по клинична пътека”, едва ли не за да получим допълнително пари.

Не мога да разбера хората, всеки е с претенции. Да, има случаи като този, в който се налага някакво лечение, но да се твърди, че това е масова практика, не съм съгласен, гневен е шефът.

В четвъртък болницата в Благоевград премина през още едно тежко изпитание – 29-годишна родилка почина по време на планирано секцио.

“Когато са поставяли упойката по време на интубацията, на жената става лошо, направила е остра реакция, която не мога да обясня каква е точно, но в рамките на 5-6 мин прави екзитус. Всичко се е развило много бързо и не се е стигнало до операция, колегите не са успели да извадят поне бебето. Всички са в шок от трагичния инцидент”, каза директорът Митев. Назначена е вътрешна проверка, очаква се такава и от “Медицински надзор” към МЗ.

Евгения К. е била планирана за раждане със секцио, защото и първото дете, което е на 3 г., е родено по този начин. При интубирането сатурацията рязко паднала.

Не е ясно дали е имала някаква алергия, за която не е знаела, и е развила алергична реакция, или причината е друга. Това тепърва ще се разбере.

Аутопсията

не е успяла

да установи

причините

за смъртта

Взети са проби за хистологични изследвания, които ще са готови след седмица.

Младата майка не е имала проблеми по време на бременността. Преди 3 месеца е била заразена с коронавирус, но се е възстановила бързо и е била изписана след болнично лечение. Възможно било и коронавирусната инфекция да е нанесла някакви поражения, които са се проявили изненадващо при анестезията, коментираха медици.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене