Искра Оракова собственик на къща за гости в гърменското село Скребатно: Глобиха всички къщи за гости – работещи и неработещи

„Аз съм представител на санкционираните бенефициенти от къщите за гости. Аз имам клиенти и работя. Държавата санкционира всички, независимо дали работят или ползват къщите за себе си“ – каза по 7/8 тв Искра Оракова, която е собственик на къща за гости в гърменското село Скребатно, предприемач:

„Целта е изясняване на казуса и уеднаквяване на критериите.

Масово започнаха да излизат делата от окръжните съдилища в полза на Държавен фонд земеделие с противоречиви решения по идентични казуси.

През 2013-та година входирахме документите в Държавен фонд земеделлие. Година по-късно, септември 2014-та година, те ни уведомиха, че нашите проекти са одобрени и ни приканиха да сключим договори. Сключихме ги октомври 2014-та. На 15 септемри 2015-та трябваше да сме готови със строителството. На ДФЗ им трябваха 18 месеца да прегледат документите, а ние трябваше да построим тези къщи за 11 месеца, 4 от които зимни. Успяхме. Дойдоха проверки. Провериха обектите, документацията, с инвентарни номера, а където имаше проблем, не беше платено. Бях задала стар модел детска пързалка, не намерих същата и не бе платена. Започнахме да работим. 2019-та година цялата държавна администрация се струпа в къщите за гости. НАП, прокуратура полиция, ДФЗ, провериха дали сме там, дали има туристи и дали се рекламира.

В моя контролен лист пише: „Няма данни за неизпълнени нормативни задължения.“ Това е след проверката през юни 2019-та година. Много скоростно се приеха правила за санкциониране на бенефициентите със задна дата. Месец по-късно получихме актове за публично държавни вземания за 100 % връщане на субсидията. А ние работим…“, обясни потърпевшата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене