Проф. Светлана Шаренкова: Дойде ли Видовден?

Българският народ е преминал през много изпитания и затова е събрал вековна мъдрост. Тя е родила един особен ден – Видовден, на който според народната митология правото се разделя от грешното, а наяве излизат всички сторени злини. Нещо като Страшен съд…
През 2021 г. Видовден е на 15 юни и случайно или не, но точно на този ден служебното правителство, съставено от президента Румен Радев, даде отчет за стореното през краткия месец от своето съществуване.
И както при назначението си, премиерът Стефан Янев декларира, че неговото правителство ще се ръководи от мотото „Почтеност, прозрачност и професионализъм”, такъв беше и духът на пресконференцията, дадена от него и основни министри от кабинета.
Премиерът и министрите ясно и открито, с факти и числа представиха на какъв хал са заварили българската държавата след мафиотско-мутренското управление на Бойко Борисов и ГЕРБ. А именно: системен хаос, блокаж и безпорядък в институциите, милиарди, изтекли във фирми, приближени на доскорошните управляващи. И е ясно, че това е само върхът на корупционния айсберг, който се вижда от първите проверки на служебните министри.
Всекидневно гръмват скандали от мащаб, който във всяка нормална държава би предизвикал завинаги край на политическата кариера на бившите управляващи, прокурорски обвинения и съдебни дела. Банката за развитие, която по закон е длъжна да подпомага средния и малкия бизнес, е била като касичка за лично ползване на олигарси, дори и в месеците на ковид кризата, когато целият останал народ се гърчеше от фалити, безработица и безпаричие.
Държавната консолидационна компания е действала по същия мутренски начин – плащани са стотици милиони за язовири, които днес са заблатени и тревясали. За срутищата по пътища и магистрали знаем от години. АПИ е разплатила милиарди авансово без обществени поръчки и проекти на приближени кръгове, докато честният бизнес се превива под тежестта на административния рекет. Екологични бомби цъкат на всяка крачка и китното ни Отечество е превърнато в сметище. В земеделието, още от същото – хаос и далавери. Показват го проверките във Фонд „Земеделие” и „Напоителни системи”. В енергетиката – 2,5 милиарда лв. потънали. Управляващите от ГЕРБ са крали даже от мизерните стотинки за култура. В здравеопазването – батак. А в най-елитната Правителствена болница са разкрити ужасяващи незаконни трансплантации. МВР и спецслужбите са били на пряко подчинение на Борисов, подслушвани са политически опоненти на ГЕРБ…
Всъщност истината, че „Царят е гол”, я знаехме всички, казваше ни го и Европа, стана дори част от списъка „Магнитски”.
Но някой трябваше да се заеме да измете авгиевите обори, защото е време за реална промяна и връщане на нормалността и държавността! Тези обори на корупцията и безстопанствеността, оставени от ГЕРБ, изискват многогодишно разчистване, а кабинетът „Янев” има броени седмици.
Заради енергичната, безкористна и компетентна работа на министрите в България за пръв път от 30 години има шанс да бъде вдигната омертата на т. нар. Преход, който доведе до разграждане на българската държавност, демографска катастрофа, загуба на суверенитет, грабеж на икономиката и нерадостен хал на милиони – млади, работещи бедни, пенсионери и емигранти.
Заради своите разкрития служебните министри понасят арогантни атаки и скалъпени компромати от приближени на ГЕРБ медии, които се разсейваха за очевидните далавери на предишната власт. Нагли чиновници саботират служебния кабинет, защото ГЕРБ си написаха закони, които фактически ги освобождават от отговорност. Ояли се, уволнени „калинки” биват героизирани, макар че кабинетите на СДС от 1992 и 1997 г. и тези на ГЕРБ от 2009, 2014 и 2017 г. извършиха най-тежките чистки в администрацията, за да настанят „свои хора” на държавната хранилка.
През последните години единствено БСП изричаше на глас истината за управлението и задкулисието на ГЕРБ и бе единствената реална и системна опозиция. Днес лидерите на т. нар. партии на протеста и промяната наричат БСП „партия на статуквото”, но тогава те или мълчаха, или се гушеха под крилото на Борисов.
Ето защо залогът за успеха на президента Радев и служебния кабинет е възможно най-големият – бъдещето на България. Дали ще останем на срамното последно място в ЕС, или ще станем нормална, правова и социална държава! Оптимисти сме, защото кабинетът „Янев” не просто казва истините за наследството на ГЕРБ, но и предлага политики и алтернативи – в икономиката, във финансите, в силовите структури и правосъдието, в здравеопазването и земеделието. Дано те бъдат продължени от следващо правителство, редовно излъчено от 46-ото НС в името на просперитета на нашата Родина и бъдещето на децата ни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене