С литургия, звън на камбани и цветя Банско почита Паисий

Българската православна църква почита преподобни Паисий Хилендарски на 19 юни. По този повод и във връзка с 299 години от рождението на Паисий Хилендарски, както и 259 години от написване на „История славянобългарска“, Банско ще се поклони пред живота и делото на великия си син.

В църквата „Света Троица” ще бъде извършено вечерно богослужение на 18 юни от 16,00 часа, а в Деня на св. Паисий Хилендарски от 08,00 часа ще има божествена света литургия.

Под звъна на празнични камбани жители и гости на Банско ще могат да направят своя принос в единствения по рода си общобългарски препис на „История славянобългарска”. Това ще стане във времето от 15,00 до 18,00 часа в петък, пред паметника на Паисий Хилендарски на площад „Възраждане”, където ще бъдат поставени копия на масата и стола от хилендарската килия на светогорския монах.

Тържествената програма по случай Деня на почит към делото на Преподобни Паисий Хилендарски и полагане на венци и цветя е с начало 17,00 часа на 18 юни. На следващия ден, 19 юни, в деня на преподобни свети Паисий Хилендарски, входът в едноименния Духовно-исторически център ще бъде свободен за всички посетители.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене