УЧИТЕЛИ ОТ ЗПГ „КЛИМЕНТ АРК. ТИМИРЯЗЕВ“, ГР. САНДАНСКИ НА ОБУЧЕНИЕ В ИСПАНИЯ

От 31 май до 05 юни 2021 година ние Петя Михайлова, училищен психолог, и Ивелина Владимирова, учител по английски език, от Земеделска професионална гимназия „Климент Аркадиевич Тимирязев“, взехме участие в 5-дневно обучение в град Валенсия, Испания  на тема  „4 Tools for Innovative Education” ( Четири инструмента за иновативно образование). Обучението бе проведено по проект „Развитие и усъвършенстване на работата в екип и управлението на класната стая в училище“, по европейска програма Еразъм+, ключова дейност 1. Домакин и организатор на обучението бе обучителната организация ESMOVIA. В самата обучителна група взеха участие колеги от още 3 държави – Латвия, Литва и Полша. Обучението бе проведено при спазване на всички правила и мерки свързани с COVID 19.

Първият ден от обучението премина в запознаване с графика на заниманията и протичане на курса.  Участвахме и се обучихме в първия модул от обучението на тема „Project  Based Learning”- метод , който позволява на учениците да придобият знания и ключови компетенции, изискващи се в  XXI век. Методът включва изработването на проекти във връзка с проблемите от реалния живот . След което разгледахме основни забележителности на  град Валенсия с организирана обиколка от организацията домакин.

Втория ден участвахме активно във втори модул на тема: Cooperative Learning – Aronson Jigsaw puzzle approach. Усвоихме подход на обучение, в който учениците са в главната роля в процеса на учене.

Трети и четвърти ден участвахме в модулите  – Design thinking и Educative coaching, чиито цели са да  генерират и да развият нови идеи, да намерят начин за разрешаване на  проблемите на учениците по иновативен и креативен начин. Тези подходи са базирани на процесите на учене, чиято  основната цел е да дадат насоки на педагозите да намерят правилната стратегия за справяне с проблемите на техните ученици.

След четвърти ден на обучение  денят завърши с връчването на сертификатите за участие в проекта. Всеки модул бе подкрепен и с много практически упражнения, в които взехме участие като използвахме карти на емоции, тяхното разпознаване и съпреживяване; разгледани бяха практиките – Happy- Crappy, Happiness jar; направата на различни проекти както индивидуално, така и в група .

В обучителната програма бе включено и посещение на испанско училище. Посетихме гимназия „Henri Matisse“ във Валенсия, където се запознахме с културата на испанските учители и ученици, начина и условията на преподаване. Посетихме и техния учебен театър, където ни бяха представени две ученически театрални постановки на тема Свободата на човека и нейното изразяване. Денят завърши с обучение по готвене на паеля, разходка и заключителен обяд в ресторанта на шеф готвач Тони Монтоли във Валенсия.

Освен включените ни в програмата забележителности посетихме и емблематичния за град Валенсия – град на изкуствата и науките. Разгледахме забележителни творби, растения и животни от най-различен вид . Много вълнуващи за нашата група бяха обмяната на опит и работата в екип с нашите колеги от различни държави, срещата с изцяло иновативните подходи и инструменти за обучение и не на последно място срещата с испанската култура и творчество.

От участници в проекта- Петранка Михайлова,  училищен психолог и Ивелина Владимирова, учител по английски език.

***  Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикацията отразява единствено възгледите на авторите. Европейската комисия и Националната агенция на носят отговорност за начина, по който предоставената информация може да бъде използвана.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене