Статуя на богинята на победата Нике откриха в Хераклея Синтика

Важна и интересна находка откриха археолозите в древното селище Хераклея Синтика. Тази сутрин към 08,00 часа те се натъкнаха на статуя на богинята на победата Нике. Намериха я във форума. Статуята обаче е счупена, горната част липсва. Тя е пострадала при нападение на варвари, когато селището е опожарено. „Надяваме да намерим и горната част, статуята в долната си част е добре запазена, ясно се виждат краката, със сигурност това е древногръцката богиня Нике”, каза ръководителят на екипа доцент д-р Людмил Вагалински.

Археологическите разкопки в древния град Хераклея Синтика край Петрич бяха подновени в началото на тази седмица. Археолозите ще останат на терен цели четири месеца, след като държавата осигури целева субсидия от 400 000 лева.

Вагалински и колегите му ще работят за разкриването на западния край на форума. За първи път ще бъде проучена и част от акропола на древния град, който е разположен върху хълма Кожух.

Работата през следващите месеци ще включва и консервиране на предметите и градежите, които се разкриват на място. В екипа има двама консерватори, единият от които ще работи по предварителната аварийна консервация на градежите. Работата на втория консерватор ще е по находки, които предстои да бъдат включени в нова, постоянна експозиция в Исторически музей-Петрич.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене