Подготовката и готовността за изборите по региони бяха обсъдени на днешното заседание на правителството

Подготовката и готовността за изборите по региони в страната бе една от темите, която бе обсъдена по време на днешното заседание на Министерския съвет. Това информира говорителят на правителството Антон Кутев. В тази връзка на заседанието на кабинета по темата докладваха областният управител на област Благоевград Николай Шушков и областният управител на област Пловдив Ангел Стоев. Предвижда се на следващите заседания на правителството да бъдат поканени и други областни управители с цел пълна информация по въпроса.

„На 27 юни ще бъдат проведени частични избори за кмет на община Благоевград. Това ще бъдат първите избори в България, които ще се проведат в условията на новия Избирателен кодекс и с машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели“, заяви областният управител на област Благоевград Николай Шушков пред медии в Министерския съвет.

Шушков изтъкна, че усилията на Областната управа са мобилизирани за осигуряването на добра организация за вота. В тази връзка по инициатива на областния управител на Благоевград в понеделник е проведена среща с всички кандидати за кметове на общината заедно с представителите на политическите партии, на която е даден старт за лоялна предизборна кампания.

„Няма да допуснем по никакъв повод държавната администрация да бъде използвана за политическа пропаганда и за натиск върху избирателите. В същото време ще бъдем безкомпромисни към всеки, който се опита да използва своето служебно положение да влияе върху избора на нашите избиратели“, категоричен бе Николай Шушков. Той даде висока оценка на пълната координация с правителството и оказваната подкрепа в работата.

Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев заяви пред медиите, че в Пловдивска област, която е една от най-големите в България, има над 600 000 гласоподаватели и съответно две районни избирателни комисии.

„Проведохме срещи с двете районни избирателни комисии в пълен състав. Това специално в Пловдивска област се случва за първи път, което е много важен знак за отстояване принципите на демокрацията, тъй като в такива условия всеки член на този колективен орган може да изкаже мнения, съображения, да зададе въпроси“, посочи Ангел Стоев. Той добави, че е осъществена среща и с кметовете на всички общини от Пловдивска област, а предстои – със секретарите на общините, които извършват най-големия обем работа.

„Направихме и среща с ръководство на Областната дирекция на полицията заедно с всички 23-ма началници на районни полицейски управления. Това също е много важно, за да може да се организира не само охраната на изборните секции, на транспорта по време на превозване на машини, превозване на бюлетини и други материали, но и осигуряване на необходимия ред“, уточни областният управител на област Пловдив Ангел Стоев. Той допълни, че днес предстои среща с ръководителите на държавни ведомства и фирми. „Посланията към тях ще бъдат две: инфраструктурата и услугите към гражданите трябва да бъдат безпроблемни по време на произвеждането на изборите и второ – ясно да се каже, че държавните ведомства и фирми не могат да бъдат място за политическа агитация“, акцентира Стоев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене