Югозападът завладя силовите структури на държавата, жител на Копривлен командир на НВУ, Брезничанин се грижи за сигурността на Иван Гешев

Югозападът завладяха силовите структури на държавата,жител на Копривлен командир на НВУ

Преподавател от ЮЗУ „Неофит Рилски“ бивш ректор на АМВР, негови възпитаници ръководят ГДБОП

Кюстендилец охранява Доган, друг се грижи за националната сигурност, брезничанин пази Гешев

„Макетата“ както са известни живещите на запад и югозапад от София винаги са имали определена репутация в останалите части на страната. И то до такава степен, че са овладели силовите структури на държавата.

Бригаден генерал Иван Георгиев Маламов е офицер от Българската армия, родом от гочеделчевското село Копривлен; от 14 август 2019 г. е командир на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Завършил е военното училище в Шумен, служил е в Благоевград и Пловдив.

Старши комисар проф. д. н Любомир Кирилов Тимчев до преди няколко месеца бе ректор на Академията на МВР и преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски“. В Академията и благоевградския университет гради и своята научна кариера.

През 2001 г. става ОНС „доктор“, през 2004 г. доцент, 2011 г. професор, а през 2017-та година доктор на науките.

Негови възпитаници са в ръководството на ГДБОП. Доскорошният директор на ГДБОП главен комисар Любомир Янев е завършил е АМВР и ЮЗУ „Неофит Рилски“. През месец юли 2019 г. е назначен за заместник-директор на ГДБОП, а през юли 2020 г. става директор, след оставката на Иво Спиридонов. Преди дни бе преназначен от служебния министър на вътрешните работи и силов вицепремиер Бойко Рашков.

Заместник-директор на ГДБОП е роденият през 1986 г. Илия Йорданов Делчев. И той е получил своето образование в полицейската академия и благоевградския университет и е на този пост от месец юли 2020 г. Димитър Радославов Брайков е другият заместник-директор на ГДБОП. И той е възпитаник на двата вуза.

Мнозина навярно знаят, че спряганият за медиен магнат и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски също е юрист от университета в Благоевград, както и служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Възпитаник на АМВР и ЮЗУ „Неофит Рилски“ е и специалистът по киберсигурност от благоевградския край Любомир Тулев.

НСО също не остава без кадри от Западна България. Полк. Юлиан Харалампиев е роен през 1968 г., завършил е Техническият университет в София, и дълги години е бил личен охранител на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. В известен период от време бе и заместник-началник на НСО. Вероятно е един от офицерите наказани от ръководството на службата покрай скандала с Росенец, гардове на Доган и бившия правосъден министър Христо Иванов. Впоследствие Ахмед Доган и Делян Пеевски сами се отказаха от услугите на НСО.

Брезничанин пък се грижи за сигурността на главния прокурор Иван Гешев. Полк. о. р. Росен Тодоров е роден през 1969 г., завършил е военно училище. Като офицер от НСО е отговарял за охраната на председателите на Народното събрание. В известен период от време беше вр. и. д. директор на НСО, а от март 2020 г. е ръководител на Бюрото за защита на свидетели към Главния прокурор на Република България.

Настоящият директор на ДАНС Пламен Тончев също е военен по образование и бивш директор на ДАНС – Кюстендил.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене