Къщата с рухналия покрив в с. Баня ще бъде съборена, на нейно място ще построят къща за гости

Къщата в разложкото село Баня, чийто покрив рухна в събота, ще бъде съборена и на нейно място ще бъде построена нова, с предназначение „къща за гости“.

Още в първия работен ден на тази седмица комисия е извършила проверка на място и е констатирано, че къщата е опасна, негодна за ползване и подлежи на премахване. На собственика е издадено предписание и от администрацията са осъществили връзка с него. Той е декларирал готовност в законоустановения срок, който е пет дни, да входира в общината уведомление за събаряне и да предприеме действия в тази посока.

„Направена е проверка, собственикът е уведомен и очакваме в рамките на тази седмица да входира уведомление за събаряне, каквито са задълженията му по чл. 197 от ЗУТ. За имота има влязъл в сила ПУП-ПРЗ и още през 2018 година. Има издадена скица-виза за проектиране, което означава, че има намерения за строителство”, каза кметът Красимир Герчев.

Справка в регистъра на одобрените ПУП-ове показва, че за въпросния имот има одобрен такъв през март на 2018 година на името на „ЕС ТИ АРТ“ ЕООД, което е регистрирано в Баня, на адреса на самата къща. Дружеството е регистрирано през ноември месец на 2015 година и се представлява от Станой Петров. Според одобрения ПУП имотът е с отреждане на „къща за гости“. Няма ясни параметри за намеренията на собственика, но предвид факта, че съседните две къщи за гости са реставрирани и е запазен старинният стил, най-вероятно и той ще следва такъв тип строителство.

Припомняме, че покривът на къщата рухна съвсем неочаквано в събота. За щастие сериозният инцидент се размина без пострадали. Нанесени бяха материални щети на паркиран до къщата микробус с пловдивска регистрация. Пожарникари от РСПБЗН – Разлог се погрижиха да отстранят опасни елементи, останали от покрива и създаващи опасност за преминаващите. До края на деня улицата остана затворена. Тя бе почистена в неделя от служители на кметство Баня и отворена за преминаване. Пространството около къщата бе обезопасено.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене