Учителят от Сатовча Калоян Шишков с апел: Ваксинирайте се!

Имаме ли усещане за принадлежност към нещо голямо, значимо?

Не откривам топлата вода с това питане. Убеждаваме се, че като общество, като общност, и като индивиди нямаме силно развито чувство за принадлежност и съпричастност. Навсякъде по света, народите, гражданите имат национални приоритети, които се следват не само от гражданите, но и от политическата класа, независимо от партийните и философски различия. Вече 32 години от началото на нашия мъчителен преход, който ни направи най- бедният и най нещастен народ, по нито един въпрос от национално значение политическата класа не успя да ни обедини. Така стои и въпросът за масовата ваксинация. Отново сме на последно място, иначе сме сред първите по смъртност от пандемията. Служебният министър на здравеопазването отчете, че 85% от починалите са възрастни хора, които не са били ваксинирани.

Още от началото на пандемията се допуснаха много грешки: правителството е отказало в началото да направи заявка за ваксини, после бяха пренебрегнати възрастните хора, както и непрозрачната кампания за ползата от ваксинирането. На 10 януари написах „Ваксинирането – личен и съдбовен избор с много въпросителни. Заявих, че това ще бъде „доброзорен“ акт с оглед оцеляването ни като народ, че самият аз ще се ваксинирам.

Днес става ясно, че пак сме последни по ваксиниране на населението. Отчита се, че информационната кампания е неефективна. Кой още не разбира или не иска да разбере, че ако не изградим колективен имунитет, пандемията няма да ни отмине. Все още има голяма част от гражданите, които заявяват, че няма да се ваксинират.

Това е тяхно право разбира се. Ако имаме изградено чувство за за част от нещо голямо, за принадлежност и солидарност, си мисля, че по- лесно и по- безболезнено ще вървим напред. Днес, получих Сертификат за ваксинация!!

Автор Калоян Шишков

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене