Индия заяви участие в „Малешево пее и танцува”, Украйна гостува с две групи

main_bснимки: Община Струмяни

Програмата на единадесетото издание на Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува”, което ще се проведе на 24, 25 и 26 октомври, се обогатява и става все по-атрактивна с присъствието на ансамбли от цял свят.

Тази година фестивалът „Малешево пее и танцува” бе удостоен със „Златна кобилица” на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към Юнеско.

Престижната награда се връчи на международния фестивал в Микрево за дългогодишен принос в развитието и популяризирането на фолклорното изкуство и съхраняване на нематериално културното наследство на България.

Два месеца преди събитието през октомври вече има заявки от Индия, Украйна и Русия, води се активна кореспонденция с Грузия, Естония, Турция, Албания, Черна гора и много други. Традиционно във фестивала участват над 15 ансамбъла от Македония и Сърбия.

Но „Малешево пее и танцува” е и един от най-обичаните фестивали за ансамбли от България. През изминалото издание имаше представители от половин България.

Повече от 250 фолклорни единици демонстрираха красотата и многообразието на българския фолклор. Неслучайно експерти от Министерството на културата поставят „Малешево пее и танцува” сред 5-те най-добри фестивал в страната.

В програмата на фестивала се предвижда пленер, базар на традиционни продукти, вечерни концерти на популярни български и чужди изпълнители.

Съорганизатори на фестивала са БНР – Радио Благоевград и фондация „Арт център Илинденци”.

Малешево пее и танцува

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене