Цветан Цветанов: Доверието в службите се гради с години, но може да се разруши за дни

Винаги преди избори има подобни сюжети с подслушвания – поне в политическия живот на страната, последните близо 20 години. Това каза в предаването „Денят започва“ по БНТ Цветан Цветанов, председател на ПП „Републиканци за България“. Трябва да се отнасяме доста сериозно и отговорно, защото доверието в службите се гради трудно, но доверие изградено през годините с евроатлантическите партньори може да бъде разрушено за дни. Надявам се, че няма да влезнем в тази хипотеза и разумът ще надделее и действително структурите на сигурността ще работят ефективно. Те имат важна отговорна задача – предстоящият предсрочен парламентарен вот на 11 юли“, заяви Цветанов.

Той припомни, че само преди три седмици шефовете на специалните служби бяха изслушани в НАТО, където получиха висока оценка и какъв е бил международният отзвук от шпионския скандал разигран в страната.

„Акцентът за подслушването е преди избори, защото към настоящия момент никой, по никакъв начин не е доказал, а трябва да има доказателства. Единствената институция, която може да докаже подобно нещо е Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Смятам, че все пак през годините се е правил допълнителен възможен контрол, който да позволява подобно интерпретиране или злоупотреба с власт. Едно прилагане на СРС минава през няколко одобрителни етапа и няма как да няма следа“, каза Цветанов и припомни, че когато той е бил вътрешен министър много престъпления са разкрити чрез СРС.

„Аз бях подслушван 2013-2014 г., но не се чувствах притеснен от разговорите, които водех, причината беше политическият интерес затова какви комуникации правя“, коментира председателят на Републиканци за България.

По думите му в момента сме в една политическа турболентност и се отклоняваме от това, което предстои в страната – предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

Цветанов обясни, че от редовните парламентарни избори е останало едно усещане, че има възможност за натиск върху политическите сили. Поне с рокадите, които се правят, отговорността е изцяло на служебното правителство. Той изрази надежда фокусът да не е само върху смяната на директорите на ОДМВР.

„Не трябва да се фокусираме върху това, че трябва да се сменят директорите на областните дирекции, защото те все пак имат някаква отговорност за провеждане на изборите и ако това доверие е нарушено, би трябвало да се направи определена смяна или да се направи съответната ротация, за която ние алармирахме от Републиканци за България на консултациите при президента Румен Радев“, каза още Цветан Цветанов.

Той добави, че когато приключи проверката, тогава ще може да се коментират резултатите.

 „Ако се докаже незаконно подслушване спрямо политици или политически опоненти, тогава може да се коментира и спрямо степента на закона, да се търсят наказания“, настоя Цветанов. Той увери, че не си е назначавал удобни хора, когато е бил вицепремиер и министър на вътрешните работи. „В годините всеки един се е старал да надгражда, въпросът е оценката на обществото“, отбеляза Цветанов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене