Очаква ли се скок в цените на лекарствата?

Наблюдава се глобална тенденция за поскъпване на лекарствата. Причината за това се крие в задаващата се икономическа криза. Това мнение изрази в ефира на Нова тв експертът Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика.

Въпреки тези тенденции, поскъпване на лекарствата не се очаква. Производителите последната година компенсираха цените в свой ущърб. В момента вървят обсъждания с ЕК да има данъчна дерегулация, за да продължат тези лекарства да са достатъчно достъпни за гражданите. Идеята е да се олекоти тази тежест от производителите и гражданите да получават лекарствата на същата цена, на която са ги получавали“, обясни Шарков.

Той коментира още, че след последната икономическа криза и въведените тогава регулации, колебания в цените на лекарствата не може да има.

„Лекарствата без рецепта имат таван на цените, лекарствата с рецепта, които не се заплащат от Касата, имат пределна цена, а лекарствата, заплащани от Касата, са ценово реферирани с 10 други държави от ЕС. Най-ниската се избира за България“, обясни Шарков.

Ния Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене