Експерти: Да не се променя Договорът между България и РС Македония

Кадър: БНТ

Някой искал непременно да има проблем между тях

Договорът за добросъседство между България и Северна Македония не трябва да се променя. Тази теза изразиха историкът проф. Христо Матанов и журналистът Николай Кръстев пред БНТ.

„Общата визита е стъпка в правилната посока. Ако не забелязахте, македонският президент каза нещо за промяна на Договора за добросъседство. Играта е геополитическа, да се създадат трудности на ЕС. Ние не сме от пръв интерес за Европейския съюз, сега темата е Беларус“, заяви историкът проф. Христо Матанов.

Той коментира, че е скептик относно работата на историческата комисия между двете държави.
„От българската дипломация все още се чуват твърдения, че ние сме малки“, допълни проф. Христо Матанов.

Журналистът Николай Кръстев коментира, че е крайно време да се поднови диалогът, да се рестартират отношенията между България и Северна Македония.

„Това, което ще се случи в Рим, е шанс да се тръгне напред. Трябва да се отдели историческата комисия от политиката и икономиката. Интересите са много големи. Русия и други велики сили в ЕС нямат интерес България и Северна Македония да са в добри отношения. Сегашното правителство и следващото трябва да гледат в регионалния контекст. Някой иска да дели Балканите“, добави журналистът Николай Кръстев.

Той подчерта, че не е добре да се разделят Албания и Република Северна Македония.

„В момента трябва да имаме стратегическо търпение към Република Северна Македония, някой иска непременно да има проблем между България и РС Македония“, каза още журналистът Николай Кръстев.

Елка Василева

dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене