Прогноза за времето – 26 май (сряда)

Жълт код за обилни валежи и гръмотевици е в сила за 14 области в страната за 26 май. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно.

Предупреждението за интензивни валежи и гръмотевици важи за София-област, София-град и областите Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград и Силистра.

Там се очаква да има гръмотевични бури и локални краткотрайни и интензивни валежи с количества 25-30 мм.

В тези области ще има и неустойчива въздушна маса с развитие на купесто-дъждовна облачност.

Днес въздушната маса над страната ще е неустойчива. Времето започна със слънце и тази сутнин. До обяд на отделни места, а след обяд и вечерта над много райони ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. Главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни, в отделни райони – интензивни валежи и гръмотевична дейност. Ще има условия и за градушки. До обяд с до умерен северозападен вятър ще прониква хладен въздух, а в следобедните часове вятърът в цялата страна постепенно ще се ориентира от изток-североизток. Максималните температури ще са от около 20° по морския бряг, до 30° в крайните югозападни райони.

Атмосферното налягане ще е малко по-ниско от средното за май.

Времето за Гоце Делчев ще е облачно, кратък дъжд и максимална темрература 28 градуса.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в следобедните часове ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност. В отделни райони валежите ще са с голям интензитет и значителни количества. Вятърът от северозапад ще се ориентира от изток – предимно слаб, по най-високите части – умерен от югозапад. Ще е по-хладно с максимална температура на 1200 метра – около 19°, на 2000 метра – около 12°.

Над Черноморието ще има разкъсана, предимно висока облачност. След обяд на отделни места ще се развие и купеста. Валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 18-21°. Температурата на морската вода е 16-18°.

След кратко утихване, в четвъртък около и след обяд отново ще има условия за краткотрайни, на моменти интензивни валежи с гръмотевици и риск от градушка. Явленията ще са по-изявени в западните и централните райони. В петък преваляванията ще обхванат и районите на изток, около Черноморието. От северозапад ще прониква нова порция хладен въздух и температурите ще се понижат още.

През почивните дни ще има разкъсвания на облачността, а валежите ще са на по-малко места. Дневните температури ще паднат и в топлата част на деня ще са между 20 и 25°. Последните дни на май и първите на юни ще са прохладни.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене