Радослав Ревански – Днес е най-хубавия български празник – 24-ти май – Денят на българската просвета и култура, на славянската писменост!

Скъпи учители, творци и читалищни деятели от Община Белица,
Днес е най-хубавия български празник – 24-ти май – Денят на българската просвета и култура, на славянската писменост!
През хилядолетната ни история вярата, писмеността, училището и знанието винаги са били символ и стожер на българската идентичност. Децата ни израстват с историята на буквите, дори в дигиталните времена на цифрите и осъзнато се гордеят с делото на създателите на нашето Ази, Буки, Веди, а и с факта, че са Българи. 24-ти май не е просто поредния официален празник – това е Денят, в който всеки българин може да каже, че е горд потомък на Нация, заемаща своето първостепенно място в историята и съдбините на Европа. 24-ти май е символ на достойнство, традиция и духовност и познание.
„Върви, народе, възродени…“ – вечният химн на Светите братя Кирил и Методий, който ни съпътства в най-хубавия ден на пролетта, е нашият поклон пред безсмъртното дело на българославянските първоучители. С него съпреживяваме радостта, възторга и преклонението пред стореното преди единадесет века и половина, чрез него почитаме святото начало, от което тръгва българската народностна идентичност.
Денят на Светите братя Кирил и Методий не търси мястото ни в историята, а символизира нашия висок принос също на съзидатели на днешната цивилизация на всеобщото познание. Този ден събира в себе си минало и настояще, за да проправи пътя към нашето бъдеще, защото най-сигурната инвестиция на едно общество е просветеността, и защото всичко – и велико, и обикновено – започва със Словото.
Днес всички учители заслужават нашата дълбока почит за огромните усилия и обич, с които раздават себе си, за да изграждат бъдещото поколение с по-достойни и образовани млади хора. Успехите на учениците носят на учителите личното удовлетворение, радост и гордост!
Дано учащите се деца и младежи да успяват да видят през очите си доброто, красивото и възвишеното, да оценят важните уроци, които получават в училище, за да могат да ги предадет на следващите поколения. Нека са здрави и постоянстващи, да учат с желание, оптимизъм и воля, да бъдат уверени и да носят самочувствието на достойни личности и българи – граждани на Европа!
Поздравявам всички духовни и културни деятели, издигащи българския авторитет на общността с пожелания да запазят енергията и всеотдайността си, с която творят, съхраняват културните ни ценности и ги предавате на всяко следовници и почитатели. Бъдете посланици на българската култура и изкуство, които са сред най-ярките и ценни богатства на световното духовно и културно-историческо наследство!
Бъдете живи и здрави, и с вдъхновение следвайте пътя и мечтите си! Посрещнете празника с много настроение и положителни емоции и нека заедно го направим незабравим!
На многая и благая лета!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене