В деня на светите Константин и Елена село Делчево празнува

Днес е празникът Константин и Елена, ден, който специално почитат жителите на село Делчев, в Пирин планина, близо до град Гоце Делчев. Параклисът край селото е изографисан от майстор, който е роден в селото, но живее от години в Берлин. В храма са изобразени образите на светите равноапостоли Константин и Елена, на Архангел Михаил, на Христос и Богородица. Параклисът е осветен през 2014 година, пише Хроника.

Пътеката за храма започва от площада на селото по уличката право нагоре. Минава се покрай механа Павлова къща и продължавате по хълма. Може да следвате указателните табели за с. Попови ливади и Сирнишка скала. За самия параклис табелата е само една.

На места самата пътека е стръмна и хлъзгава. След около час и половина ще достигнете до малка полянка с кръстопът. Надясно се хваща за Сирнишка скала и м. Кръста. Наляво е пътят за параклиса „Св. Константин“. Няма как да се объркате, защото именно тук е единствената табела за храма.

Няма как да сгрешите. Щом гората свърши, дървените пейки чакат уморени пешеходци да си починат, а на висока скала ги очаква и самият параклис „Св. Константин“. От тук гледаката е невероятна към цялата Гоцеделчевска котловина.

hronika-bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене