Министър Стоев: Без промяна в националната позиция за РС Македония

Снимка: БГНЕС

Нужни са гаранции за изпълнение на договора за добросъседство

Не може да се очаква промяна в националната позиция на България по отношение на Република Северна Македония, за нас от ключово значение остава поддържането на добросъседски отношения и получаване на необходимите гаранции за изпълнение на договора за добросъседство.

Това каза министърът на външните работи в служебното правителство Светлан Стоев по време на изявленията след срещата с министъра на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва и комисаря по съседство и разширяване на Европейския съюз Оливер Вархеи, които пристигнаха у нас на работно посещение.

Светлан Стоев подчерта, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е един от основните приоритети на българската външна политика, който е бил водещ и в рамките на програмата на българското председателство на Съвета на ЕС.

Гордеем се, че след положените от България усилия да върне темата за разширяването високо в дневния ред на Съюза тя намери трайно присъствие сред приоритетите на следващите председателства на ЕС, посочи Стоев.

Той отбеляза, че България продължава да е последователна в силната си подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани при следване на критерия за индивидуалните постижения на всяка страна кандидат и спазване на фундаменталните ценности на общността, включително на принципа на добросъседство.

Отворени сме за активен, открит и пълноценен диалог с Република Северна Македония и очакваме от нашите най-близки съседи в региона да работим в дух на искреност и конструктивност, коментира външният ни министър.

По тази тема е налице пълна приемственост и не може да се очаква промяна в националната позиция на България по отношение на Република Северна Македония, за нас от ключово значение остава поддържането на добросъседски отношения и получаване на необходимите гаранции за изпълнение на договора за добросъседство, посочи Стоев, цитиран от БТА.

Продължаваме да полагаме усилия за изграждане на положителна атмосфера и възстановяване на доверието в отношенията ни с Република Северна Македония, отбеляза той.

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене