ОбС – Разлог за втори път отказа да продаде 167 дка земя за фотоволтаична централа на ексминистър Илко Йоцев

ОбС – Разлог за втори  път подложи на гласуване на вчерашната сесия предложението на Общинска администрация за продажбата на 167 дка общинска земя за изграждане на фотоволтаична централа в местността Ибидимици в землището на село Баня, към която интерес прояви бившият енергиен министър Илко Йоцев. И този път предложението не бе прието, като само един глас не достигна за необходимите 2/3 от гласовете, за да може да бъде допусната продажбата. Точката отново предизвика дебати, но въпреки това съгласие за продажбата не бе постигнато.

Възражения имаше срещу дадената пазарна цена на имота, въпреки че на комисии е предложено от д- р Радко Тумбев тя да бъде увеличена двойно – 168 хил. лева, или 1000 лв./дка, а не  79 380 лева, каквато е дадената оценка.

Възражение за ниската цена направи общинският съветник Пламен Хаджиев, който предложи пазарна цена в размер на 4000 лв./дка. Той заяви, че е направил проучване на фирми, които се занимават с изграждане на фотоволтаични централи и осреднените от тях оценки на земеделски земи са от 3 до 5 хил. лв./дка, без да е сменен статутът на земята. Хаджиев подчерта, че справките, които е направил, показват, че годишната печалба на фотоволтаична централа с мощности от 10 мегават часа е около 1.5  млн. лв. без ДДС, и изрази мнение, че при тази печалба цената на земята е много ниска.

Съветниците не можаха да убедят и кметът инж. Красимир Герчев, който изтъкна ползите от продажбата и подчерта, че общината е с намерения да изгради собствена фотоволтаична централа, която ще достига мощности от 2874 мегавата годишно и парите от продажбата ще бъдат използвани именно за нея. Градоначалникът поясни, че са необходими около 60-70 хил. лв. само за предварителни проучвания и съгласувателни процедури, докато се стигне до етап работен проект. Той изнесе и някои предварителни цифри. Идеята е първоначално да бъде  реализиран проект за електроцентрала с мощности малко над 2 мегавата и с перспектива за допълнителни мощности до 3.5 мегавата. Красимир Герчев подчерта, че амбицията на община Разлог е да върви към енергийна независимост, и поясни, че има и други общински имоти, които в бъдеще също могат да бъдат използвани за изграждане на фотоволтаична централа. Намеренията са още за изграждане на  фотоволтаици  на покрива на болницата, което ще гарантира и нейната енергийна  независимост

Общинският съветник Христо Зайков пък изказа мнение, че общината би имала не само енергийна, но и финансова независимост, ако на този имот се реализира общинска ФВЦ. Той припомни проектите, предоставени от кандидат-инвеститора още  миналата година, според които централата е проектирана с  мощности от 5 до 10 мегавата, а  инвестицията е на стойност 5-6 млн. евро и със срок на възвръщане от 7 години. Той изрази мнение, че тя би могла да се реализира с кредит, а с такава  годишната печалба, възлизаща на  милиони левове, той ще бъде върнат за кратък период от време

Г-н Йоцев е добронамерен инвеститор, но ние сме тук не за да защитаваме неговите интереси, а интересите на жителите на община Разлог. Ако този проект се реализира, той ще гарантира и финансовата независимост на община Разлог. Говорим за милиони левове приходи годишно и предложението, което е внесено, ни предлага да се лишим от тази възможност в замяна на стотина хиляди лева. Мисля, че двата ефекта и резултатът са несъразмерни.

В отговор на това кметът Кр. Герчев заяви, че не може с такава лекота, и то само на теория, да се развъртат едни милиони и поясни:

„Ние говорим с реални стойности. Това, което може да стане бързо и лесно и със средства, които могат да се осигурят. Ако искаме да реализираме фотоволтаичен парк, това е най бързият начин и може да стане още тази година. Идеята е да се реагира адекватно и бързо и по най-бързия начин да станем енергийно независими“, каза Герчев и допълни, че за да реализира собствена централа на този имот, ще са необходими около две години, за да стане територията урбанизирана. На въпрос на общинския съветник Кирил Калоянов дали общината има финансова възможност да реализира сама подобен проект на предложената за продажба земя, отговорът на градоначалника бе отрицателен. Той поясни, че тегленето на кредит също е дълга и трудна процедура, но допълни, че ако това е волята на Общинския съвет, ще се мисли и в тази посока, но едва след около две години, когато минат всички процедури по урбанизиране на територията.

„Затова предлагаме това, което е по-постижимо. Говорим за инвестиция около 2 млн. лв. за фотоволтаичен парк на територията на регионалното депо, където територията е урбанизирана. Той може да се надгради и достигне до мощности от 3-4 мегавата и може да стане до края на годината, ако тази продажба се реализира. Можем да разискваме всякакви хипотези за в бъдеще, но този вариант е реален и осъществим в най-кратки срокове”, каза Герчев.

Въпреки подробните разяснения на градоначалника продажбата на имота отново не мина. Тя бе отхвърлена с 13 гласа „за“, 3-ма „въздържал се“ и 3-ма „против”. Преди това на гласуване бе подложено и предложението на Пламен Хаджиев, което бе за цена от 4 хил. лв. на дка, което също не бе прието. То бе подкрепено от 7 съветници, които дадоха положителен вот, и 12 гласуваха „въздържал се“.

Предложението бе върнато и през февруари месец, когато бе внесено за пръв път, а на сесията през април то бе оттеглено от дневния ред, след като част от общинските съветници предложиха стартиране на процедура по изготвяне на проект за собствена фотоволтаична централа, ситуирана на територията на регионалното депо в разложкото село Баня. Предложението бе прието, а на администрацията в Разлог бе възложено да изготви проект за фотоволтаична система и да ги внесе  за разглеждане от Общинския съвет, за да може да бъде взето най-правилното и  икономически най-изгодното решение.

На вчерашната сесия положи клетва новият общински съветник от „Демократична България” Сава Донев.

Председателят на ОИК – Разлог Елена Пандева връчи  на Донев удостоверение за избран общински съветник и той официално встъпи в длъжност.
Новият парламентарист влиза в ОбС – Разлог на мястото на адвокат Иван Димитров, който бе избран за депутат в разпуснатото 45-ото НС. Сава Донев ще заеме мястото на колегата си и в постоянната комисия по “Устройство на територията, благоустрояването, комуналните дейности, земеделието, горите, водите и екологията”. Председателското място на адвокат Димитров в постоянната комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество заема младата съветничка  Мария Крънчева.

в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене