Кадровата криза в заведенията е на път да изравни заплатите на готвачите и лекарите в Благоевград

Дефицитът на кадри в заведенията и ресторантите в Благоевград е на път да изравни заплатите на сервитьорите, барманите и готвачите с тези на лекарите.

Оказва се, че това са най-търсените професии, за които обаче желаещи няма. Дори и повишените месечни възнаграждения не могат да изкушат младите хора да хванат таблата или да застанат зад кухненския плот в местните заведения. Това додведе до парадокса – начинаещ готвач да започва работа с дневна надница от 50-60 лева, което го изравнява като месечно възнаграждение до лекарите, медицинските сестри и останалите здравни работници.

Дългите месеци ограничителни мерки задълбочиха до краен предел кадровата криза в бранша, който от години не успява да се справи с недостига на персонал.

През месеците, в които заведенията не работеха заради пандемията, много от дългогодишните и опитни готвачи, бармани и сервитьори си намериха друга работа, за да преживеят шестмесечния локдаун. Сега се оказва мисия невъзможна собствениците на търговски обекти в Благоевград да запълнят освободените места. От друга страна на младите хора не им се работи в заведение и дори високата заплата не може да ги изкуши.

Почти всеки търговски обект търси персонал, някои търговци са принудени да заключат кухните и да не предлагат обедни менюта поради липса на готвачи.
Всъщност, това е проблем не само за Благоевград. Подобна е ситуацията и в Банско, където в хотелите често цели семейства са принудени да запретнат ръкави като обслужващ персонал, за да спасят положението.

Наскоро собственик на нощен бар в курортния град бил принуден да превърне охранителите в сервитьори поради липса на момичета, които да носят таблите с напитки на клиентите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене