Ремонтират бащината къща на Бербатов в Марикостиново

Бащината къща на Димитър Бербатов в неговото село Марикостиново се ремонтира основно. Това видя екип на “България Днес” на място. От няколко години имотът пустее, след като дядото и бабата на именития бивш футболист починаха. Митко е прекарал всичките си детски ваканции като ученик именно там.

Двуетажната постройка е необитаема, но сега семейството на Бербатов е решило отново да я стегне. С това са се заели най-вече таткото на легендарния нападател – Иван, и чичо му – Янчо. Двамата братя ще инвестират, за да подменят дограмата и да направят нова мазилка на фасадата. Ще подменят и счупените керемиди. В скромната къща вече има майстори, които работят през деня.

Все пак в двора още зеленее старата лоза, от която дядо Мицо правел навремето най-хубавите домашни ракии в региона. Пред къщата пък цъфти разкошна липа, от която навремето Бербо пиел най-вкусния чай на баба. “Горди сме с Митко, него го познава цял свят. Фамилията Бербатови има все още рода тук в селото. Той не ни забравя. Откакто починаха дядо му и баба му, си идва все по-рядко”, признава пред “България Днес” кметът на Марикостиново Гергана Тодорова. След няколко дни селото се готви за голям празник, свързан с традиционния събор. Веселбите започват още в неделя с турнир по стрелба и празничен концерт, а за понеделник са предвидени култови народни борби.

“Преди Митко беше гост абсолютно всеки път на съборите тук. Само едно негово преминаване по главната улица беше за нас страхотна гордост. Той е човечен, не пропускаше да поздрави никой. Спомняше си за детските години, когато е идвал на село и си е играл с наборите си. Дарявал е футболни топки за местния отбор”, казва още кметицата. Селото очаква Бербатов и сега, но е малко вероятно той да се върне, след като официално се кандидатира за президент на Българския футболен съюз и е доста ангажиран. Освен това той прие много тежко смъртта на дядо си Мицо и баба си Верка и след погребенията им не се е завръщал на село. Именно дядото е първият голям футболист в рода и винаги е предавал своите уроци на малкия си внук.

“Играехме много с него, дори веднъж ми скина кръста – обичал да се шегува Димитър Бербатов-старши. – Винаги ме слушаше какво го уча. Казвах му – топката в ногите, бега ли ти на метър от ногите – губиш я. Като малък изобщо не беше палав. Правил е някоя и друга беля. Веднъж например се събраха с брат му Асен, братовчед му Николай и още няколко техни приятелчета. На ъгъла на улицата има една лоза. Те, бандитите, взели та обрали гроздето на баба Горанка. Но тя не им се разсърди жената, защото също имаше малчугани”, разказва приживе дядо Мицо. Още като 8-годишен Митко събрал очите на всички в селото. Заедно с брат си Асен и братовчед си Николай излезли срещу 10 момчета от Марикостиново. Когато Бербатов става звезда в “Манчестър Юнайтед”, дядо Мицо и баба Верка не изпускат негов мач по телевизора. Още тогава те са сигурни, че рано или късно внукът им ще се върне в България да помага на нашия футбол. Много пъти им е споделял, че не смята да замени страната ни с никоя друга. И до днес на стената в къщата стоят куп семейни снимки.

Митко готви революция в БФС

Бербатов повежда революция във футбола. Митко официално се кандидатира за президент на БФС и е твърдо решен да смени Борислав Михайлов начело на централата. “Властта не се дава, тя се взима. В случая напълно разбираемо – каза Бербо пред “Дарик”. – Няма отстъпление. Революцията трябва да започне. Тези решения се обмислят. Те са взети много преди това, но се чака определен важен момент, в който да действаш. Има недоволство сред феновете, футболната общественост и сред футболните клубове. Ние комуникираме с тях, пишат ни, звънят. Виждат се транспаранти на мачовете в подкрепа на промяната. Моят призив към всички клубове е да не се страхуват. Хората, като ме гледат, и ме подценяват и си викат “Той няма опита, той няма такова”. Аз имам завършен спортен мениджмънт. Взел съм хора от бизнеса. Стилиян и Мартин са футболните хора. Това не е работа за един човек. Аз знам как се управляват властта и парите. Гледал съм, допускал съм грешки. Харчил съм пари за глупости, но съм се научил как да разполагам с тези неща. Уча се и ще продължавам да се уча. Сигурно ще правим грешки, но трябва да се тръгне отнякъде.”

pirinsko.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене