Републиканци за България: Необходимо е Европа и Америка да се върнат към активна дипломация в израелско-палестинския конфликт

Замразяването на Близкоизточния мирен процес в последните години, както и неглижирането му от страна на международната общност, поради другите проблеми и приоритети са част от причините, които доведоха до сегашната радикализация и последваща ескалация в региона. Вътрешнополитическата обстановка в Израел не допринесе за предотвратяване на нарастващото напрежение напоследък.

Различните нива на конфликта само усложняват ситуацията.

В същото време „Хамас” цели ескалиране на конфликта за подобряване на собствените си позиции сред палестинската общност, за да се утвърди като алтернатива на официалната палестинска администрация в Рамала. Неслучайно ЕС е обявил „Хамас” за терористична организация.

Международната общност трябва да е проактивна в търсенето на примирие и уреждане на конфликта. Продължаването на военните действия биха създали последици, които ще излязат от пределите на региона.

Необходимо е ключови фактори като Европа и Америка да се върнат към активна дипломация в израелско-палестинския конфликт.

Споразуменията, подписани от Израел с ОАЕ и Бахрейн промениха до голяма степен схващането, че разрешаването на израелско-палестинския конфликт е задължително условие за признаването на Израел от страните от Персийския залив.

Всичко това заплашва процеса на преструктуриране в Близкия Изток.

Призоваваме за повече внимание и активна дипломация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене