Нови 677 случая на COVID-19 у нас!

През последното денонощие у нас са регистрирани 677 нови случая на коронавирус при направени 16 505 теста. Това са 4,1% положителни проби. За предишното денонощие процентът положителни проби беше 3,5%.

Най-много заразени са открити в София – 113. Следват Стара Загора със 73, Пловдив – 49 и Благоевград – 43. Разград е единствената област, в няма отчетен нито един нов случай.

Осемдесет и четири души са починали, показват данните от Единния информационен портал.

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус у нас достигна 414 869, при направени 2 684 714 теста.
Общият брой на починалите е 17 343.

Активните случаи са 32 844. От тях хоспитализирани са 4592 души, включително 490 в интензивно отделение.

2207 болни от COVID-19 са оздравели през последното денонощие, с което общият брой на излекуваните достигна 364 682.

За изминалото денонощие са поставени 18 236 дози ваксина, до общо 1 134 977, а по две дози вече са получили 425 971 души.

От днес се въвежда график, с който ще се определя кой кога може да се имунизира.

Това се случва със заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

От понеделник до четвъртък в пунктовете ще се ваксинират хората над 60-годишна възраст, както и хронично болните. В дните от петък до неделя ще могат да се имунизират всички останали желаещи, но с предварително записан час, предава NOVA.

Всеки личен лекар ще е длъжен до четвъртък да заяви количествата ваксини, нужни за следващата седмица, а представители на РЗИ ще ги карат в поликлиниките всеки понеделник.

 

Европейската агенция по лекарствата одобри по-дългото съхраняване на ваксината на „Пфайзер“ в обикновен хладилник.

Така препоръчителният срок се увеличава от 5 на 31 дни. Промяната обаче важи само за неотворени флакони.

 

По света

Компанията „Джонсън и Джонсън“ съкращава наполовина очакваните доставки на ваксини срещу COVID-19 за Европейския съюз тази седмица, съобщи днес служител на ЕС пред Ройтерс. Това задълбочава проблемите с доставките, с които се сблъсква компанията, откакто започна да снабдява с ваксини ЕС през април, отбелязва БТА.

Според договора си с ЕС „Джонсън и Джонсън“ се е задължила да достави 55 милиона дози от еднодозовата си ваксина през второто тримесечие на годината. След изтичането на половината от този срок обаче тя е доставила по-малко от 5 милиона дози, което е по-малко от 10% от планираното.

В допълнение към това закъснение компанията „съкращава доставките тази седмица на половина“, каза служител, участващ в преговорите с производителя и добави, че не е ясно колко дози ще бъдат доставени следващата седмица. Служителят не уточни и колко дози се очакват тази седмица.

От компанията „Джонсън и Джонсън“ засега не пожелаха да коментират темата, отбелязва Ройтерс.

„Разбираме, че има временно ограничено намаляване на доставките, което се очаква да бъде компенсирано на по-късен етап“, заяви говорител на Европейската комисия, който отказа да посочи с колко по-малко ще са доставените дози ваксина тази седмица.

Германия ще предлага ваксини срещу коронавируса на всички пълнолетни от 7 юни, предаде Франс прес, като цитира министъра на здравеопазването Йенс Шпан, пише БТА.

„Договорихме се да отменим системата за приоритетно ваксиниране от 7 юни, тоест след три седмици, в медицинските кабинети, при фирмените лекари и във ваксинационните центрове“, каза Шпан след среща с колегите си от 16-те германски провинции.

В Германия до края на май около 40% от населението, наброяващо 94 милиона души, ще са с най-малко по една доза от ваксините. Около 15 милиона инжекции трябва да бъдат поставени до 7 юни, когато се отменя изискването за приоритетен достъп до ваксини.

Шпан обаче днес уточни, че не всички ще могат незабавно да се ваксинират през юни, защото на първо време медиците и ваксинационните центрове трябва да приключат с ваксинацията на приоритетните групи, получили по една доза към този момент.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене