Новата седмица започва със слънце, къде и кога ще вали

Новата седмица започва с предимно слънчево време. След обяд, главно над Северозападна България, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Максималните температури ще бъдат между 23 и 28 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Ще духа до умерен югозападен, в Дунавската равнина – западен вятър. През нощта срещу вторник вятърът от запад-северозапад ще се усили, а от север на юг в много райони от страната ще превали дъжд, в Северна България – повече като количество.

Над Черноморието

ще бъде предимно слънчево. След обяд на отделни места, главно по северното крайбрежие, ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб западен, след обяд – юг-югозападен вятър. Максималните температури ще са 19-25 градуса. Температурата на морската вода е 13-17 градуса, а вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините

ще преобладава слънчево време, след обяд – с купеста и купесто-дъждовна облачност, и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа умерен, по най-високите върхове на Рила и Пирин – силен до бурен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 17 градуса, на 2000 метра – около 10.

Във вторник

ще духа умерен, временно силен северозападен вятър и температурите в Северна България ще се понижат. Все още на места в Южна България и крайните източни райони ще има превалявания, в Родопите – придружени с гръмотевици, но ще са в процес на спиране, а от север и облачността ще се разкъсва и ще намалява.

В сряда

денят ще започне със слънце, но още около обяд над западните райони, по-късно и над останалата част от страната ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Северозападният вятър ще отслабне, захлаждането ще обхване и Южна България.

В четвъртък

вятърът от северозапад отново ще се усили и с него ще нахлуе още хладен въздух. Облачността ще е по-често значителна, около и след обяд купеста и купесто-дъждовна и отново ще има превалявания, на места с гръмотевици. Дневните температури в много райони ще остават под 20 градуса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене