Катерин Генчев: Съдействам на МВР и няма да допуснем безредици в ромската махала на Разлог! Виновните да си понесат отговорност!

„Съдействам на МВР и няма да допуснем безредици в ромската махала в Разлог. Вероятно има виновни след побоя миналата нощ в заведение ДНА, но за това ще прецени прокуратурата и съда“. Това каза за Pirinsko.com Катерин Генчев, жител на ромската махала, който днес съдейства на органите на реда, като настоява да има мир и спокойствие в община Разлог.

„Всеки трябва да си понесе отговорност за деянието което прави. Днес наблюдавам, че протестът пред съдебната палата е политически. Общински съветник от Разлог подклажда огъня срещу братята роми. Сред нас има изключително добри хора, които се страхуват за живота си, и това не е нормално в 21 век. Ние живеем в този град и трябва да има мир и спокойствие, а който е нарушил закона да си носи отговорност“, добави още Генчев.

Както Pirinsko.com съобщи по рано, над 100 души окупираха улицата пред Районен съд Разлог, където се гледа дело по УБДХ срещу участниците в масовото меле от миналата нощ. Близки на нападнатия от ромите млад мъж, за който твърденията са, че е ударил шамар на 10-годишно дете, поискаха справедливост и изразиха недоволство от действията на полицията. По думите на бащата на пострадалия, състоянието му е сериозно и е настанен за лечение в МБАЛ- Разлог. Младият мъж е с над 30 хематома и сцепена глава. На място освен полицаи РУ- Разлог има и командировани техни колеги от други управления към ОДнаМВР-Благоевград, както и жандармерия, които са на пост по пътя Симитли-Разлог-Якоруда.

Малко след 10:00 часа вчера група роми тръгнаха да се саморазправят с протестиращите пред съда, но бързата намеса на полицията преустанови мелето между двете групи.

Припомняме, че до мелето се стигнало след отправена забележка от клиент на заведението към 10-годишно момче от ромски произход. Това предизвикало гнева на бащата Валентин Симеонов, който се върнал в заведението заедно с брат си Марин и група младежи и се заформил масов бой. Версиите на двете страни за причината за мелето се разминават.

Според едните детето е било ударено по бузата от младежа, отправил забележката, а според другите детето изобщо не е удряно. Две са и версиите за действията на малчугана, предхождащи събитията. Едните твърдят, че той се е опитвал да разбие фризер за сладолед, позициониран пред будка за цигари в близост до заведението, което е станало повод и за отправената забележка, а според другите детето заедно с приятел е играело канадска борба върху фризера и изобщо не се е опитвало да го кърти.

Боят се заформил около 22:30 часа завчера, след като група роми – младежи, деца и възрастни, нахлули в заведението, заобиколили едно от сепаретата и започнали да нанасят удари на едно от момчетата. В суматохата удари са понесли и други посетители, които се намесили, за да предотвратят мелето. Сред очевидците е бил и общинският съветник д-р Радко Тумбев, който е бил поканен на рожден ден на негова племенница. Той разказа, че група деца и тийнейджъри от ромската махала били седнали в заведението. Пристигнали около 21 часа. Компанията била доста шумна, празнували някакъв повод. Постояли известно време, след което платили и си тръгнали. Минути по-късно дошла група от 4-5 младежи заедно с приятелките си и се настанили до тяхното сепаре. По това време никой от гостите не подозирал какво ще последва. Не след дълго същата група от роми, придружени от няколко възрастни, се върнали, отправили се директно към младежите от съседната маса и започнали да удрят едно от момчетата със столове.

„Когато видяхме групата да влиза, ни направи впечатление, че е същата, която малко по-рано си тръгна. Влизайки, те минаха буквално като хуни покрай масите и столовете, които бяха празни по това време. Пътьом всеки взе стол в ръка и направо започнаха да удрят с тях младежа. Първоначално си помислихме, че ще се сбият помежду си, но вече като оградиха сепарето и започнаха да удрят момчето, скочихме всички, които бяхме в заведението, не само нашата маса. След като се намесихме, те се отдръпнаха и впоследствие започнаха да се извиняват, но ако нямаше хора в заведението, момчето щеше да пострада сериозно. Направо щяха да го пребият. По-късно вече разбрахме за какво е била тази агресия. Бащата твърдеше, че детето е ударено, но видимо му нямаше нищо, защото то беше с групата, когато се върнаха. Никой не е видял да е удряно”, разказа д-р Тумбев.

Друг очевидец – Христо Копанаров, който има машина за сладолед и фрешове точно срещу фризера, превърнал се в разковничето на екшъна, бе категоричен, че детето изобщо не е удряно.

„На детето просто му направиха забележка и го дръпнаха от фризера. Шамар изобщо не е имало. То е отишло в махалата, казало на баща си, той събрал една група роми и се върнаха. Направо налетяха на бой, започнаха да удрят момчето и стана мътна и кървава. Намесихме се всички, за да ги разтървем, иначе щяха да го пребият”, разказа Христо Копанаров.

Съвсем различна е версията на майката, която прекара почти целия вчерашен ден пред Районното управление на полицията, където бяха задържани съпругът й и един от синовете им.

„Детето изобщо не е къртило фризера. Докато по-големият му брат плати сметката, те са отишли на фризера и са играли канадска борба с друго момче. С тях е имало и други деца. Двама мъже са дошли и са започнали да ги псуват и да дърпат децата, ударили са шамар на сина ми, който е на 10 години. Сега е задържан батко му Сергей, който няма никаква вина, а този, който удари нашето дете, не е задържан. Това е 10-годишно дете. Снощи му слагахме лед, защото бузата му беше подута”, твърди майката Адрияна, която беше заедно с роднини пред полицията.

Другият й син, който е на 17 години и също е бил очевидец, потвърди, че са се върнали в заведението заедно с баща му и чичо му, но беше категоричен, че не те са започнали боя.

„Баща ми отиде до масата и попита кой е ударил брат ми, тогава мъжът каза: „Аз, защо, ще ми направиш ли нещо?!“, и посегна към баща ми. Той пръв започна и вече се стигна до боя”, каза 17-годишното момче. Къде е истината – ударено ли е детето и кой е започнал пръв боя, ще трябва да установи полицията.

Във вчерашния ден се провеждаше разпит на всички участници и очевидци на мелето. Полицейски служители преглеждаха камерите в близост до заведението. Сериозно пострадали при масовия бой няма. Няколко младежи са прегледани в МБАЛ – Разлог. Те са с леки контузии и са освободени за домашно лечение. Младежът, отправил забележка на детето – Георги К., е с аркада на веждата и контузии по тялото. Раната му е обработена и залепена и той също е освободен за домашно лечение.

От заведението, където е станал боят, отказаха коментар, но споделиха, че няма нанесени материални щети. Столовете, с които ромите удряли, били алуминиеви и не са счупени. Заведението е в центъра на Разлог, популярно е като бар ДНА и е на метри от сградата на общинската администрация. Стопанисва го Пантелей Демандиев. В полицията в Разлог са задържани бащата на детето Валентин Симеонов, синът му Сергей и брат му Марин. Десетки са разпитаните. За случая е уведомена и прокуратурата.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене