Втора икона, осветена във Витлеем пристигна в град Гоце Делчев

Втора икона, осветена във Витлеем пристигна в град Гоце Делчев точно за Великден. Иконата е точно копие на иконата Рождество Христово – базиликата в центъра на историческата част на Витлеем, изградена в древната пещера, където се е родил Исус Христос и е осветена там. Дървото върху което е изобразена иконата пък е осветено в Йерусалим. Дарители са Линда и Петър Полянови и дъщеря им Мария, кореняци неврокопчани, които отдавна живеят в Израел. „Решихме да подарим тази икона на нашите съграждани, защото не всеки има възможност да стигне до свещената Витлеемска земя. Даряваме иконата за здраве на всички християни от Неврокопската епархия“ – каза за ХРОНИКА Петър Полянов.

С Божията помощ всичко стана за два месеца, разказа още дарителят. Иконописецът Габриел Налбантини, който е дълбоко вярващ православен арменец, успял да завърши иконата за този кратък срок, като рисувал дори нощем, след ангажиментите му като псалт по Великденските празници.

Същият иконописец е автор и на копието на Чудотворната Витлеемска Света Богородица, която също е в град Гоце Делчев. И двете икони са поставени в храма „Рождество Христово“, където всеки може да се поклони и помоли.

hronika-bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене