Новият министър на вътрешните работи е от Гоцеделчевско

Президентът Румен Радев обяви състава на служебното правителство. С  указ държавния глава разпусна 45-то Народно събрание от утре и назначава от 12 май служебно правителство. С указа Президентът насрочи парламентарните избори за 11 юли и  назначи  новата Централна избирателна комисия.

Премиер в служебното правителство  е Стефан Янев. Той е секретар на държавния глава по сигурност и отбрана към Президента и беше министър на отбраната в предишното назначено от Радев служебно правителство.

Роден е на 1 март 1960 г. в с. Поповица, Пловдивска област. Владее английски, немски и руски език. Женен, с две деца.

Бил е аташе по отбраната в Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ. Бил е началник началник департамент „Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма, Анкара, Турция.

Завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) в Шумен, Военна академия “Г. С. Раковски” в София и Националния военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ.

Поста на министър на вътрешните работи и на вицепремиер поема доц. Бойко Илиев Рашков. Бойко Рашков е роден на 28 септември 1954 г. в село Скребатно, община Гърмен. Рашков има дългогодишен юридически стаж. Той е дългогодишен следовател и бивш шеф на Националната следствена служба, той е доцент доктор по наказателен процес, а от миналата година и член на правния съвет на президента.

Рашков е бил депутат, зам.-министър на правосъдието, а последният управленски пост, който е заемал, беше на ръководител на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

За министър на правосъдието е назначен проф. Янаки Стоилов. Той е ръководител на катедрата „Теория и история на държавата и правото“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Бил е депутат в VII-то Велико Народно събрание и в седем обикновени парламента, член е на Националния съвет на БСП.

Ето и останалите имена :

Икономистът в Австрийския институт за икономически изследвания Атанас Пеканов е вицепремиер по управление на европейските средства.

Министерството на финансите поема Харвардският възпитаник Асен Василев, а на земеделието – проф. Христо Бозуков.

Вицепремиер и социален министър е Гълъб Донев, който заемаше този пост и в кабинета на проф. Огнян Герджиков.

Здравното министерство ще ръководи Стойчо Кацаров, който е бил зам.-министър на здравеопазването и е основател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Дипломатът от кариерата Светлан Стоев ще ръководи министерството на външните работи.

Министър на образованието ще е чл.-кор. проф. д.х.н. Николай Денков. Според класация на университета в Станфорд той е сред първите 2% на най-добрите учени в света и беше министър на образованието в служебното правителство през 2017 г.

Туризма ще ръководи доцентът по икономика Стела Балтова. Министър на отбраната става бившият постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк и дипломат от кариерата Георги Панайотов. Преподавателят в УАСГ доц. Виолета Комитова става министър на регионалното развитие. Скулпторът проф. Велислав Минеков – на културата. Експертът по управление на водите Асен Личев става министър на околната среда, а проф. Христо Бозуков на земеделието, който пост заемаше и в предишното служебно правителство.

Юристът и бивш зам.-министър в три правителства Георги Тодоров поема транспорта. Кирил Петков става министър на икономиката. Той е завършил финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, както и Магистратура по бизнес администрация в Харвардския университет, където е класиран в топ 10% на неговия випуск.

Бившият шеф на управителния съвет на „Електроенергиен системен оператор“ Андрей Живков поема енергетиката. Андрей Кузманов е министър на спорта. Той е президент на Европейската конфедерация по модерен петобой.

Освен Янаки Стоилов и Бойко Рашков още четирима членове на служебното правителство са юристи. Те са Стойчо Кацаров, Георги Тодоров, Гълъб Донев и Асен Василев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене