По пътищата у нас – водещ проблем е инфраструктурата

Русинова: Служебен кабинет може да доведе до криза в транспортната безопасност

blob:https://www.dnes.bg/7537ff89-b998-4ba2-b9f4-46fdf2ec3705

Лятото идва, а с него и все по натоварения трафик по пътищата ни. Остават ли нерешени казуси за безопасността на пътя?

„Водещ проблем в България продължава да бъде инфраструктурата и състоянието ѝ. Казвайки инфраструктура, нямам предвид само дупки по пътя. Говорим за еластични огради, мантинели, пътни знаци и маркировки. Пътната маркировка през 2020 г. трябваше да бъде подновена – частично това се случи, частично заради ковид кризата не се случи. Държавата ни и институциите ни са неспособни да се справят с фирми, които произвеждат фалшиви пътни знаци. Общините са пълни с такива“, коментира Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики в студиото на „България сутрин“.

Тя подчерта, че има няколко компонента, по които се различава фалшивият пътен знак от истинския.
„Ние сме страна членка на ЕС и сме приели, произвеждайки пътни знаци, някои норми. В тях е записано много ясно един пътен знак на какви норми трябва да отговаря, за да го сложим на пътя“, добави Русинова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея, пътните знаци нямат необходимите светлоотразителни качества и се получава един омагьосан кръг, в който никой не може да направи нищо, че някой произвежда фалшиви пътни знаци.

„Няма да попречим на никого, ако сложим видеорегистратори и ги обвържем с гражданска отговорност. В съда не се приемат като доказателства, но на място, когато се изяснява ситуацията, и се покаже записът, на полицаите им става ясно кой лъже“, категорична е Русинова.

Тя изрази опасенията си, че служебното правителство може да доведе до сериозна криза в транспортната безопасност.

„С транспортната и пътна безопасност имаме сериозен проблем, тъй като ще имаме служебно правителство. На първо място, на 6 юни 2019 г., се прие една рамка, където България като страна членка е поела определени ангажименти. Сега няма да може да ги изпълняваме, като няма кой да взема решенията“, отбеляза още тя.

„Разработих една концепция, която значително намалява времето, което е необходимо, за да съберем данните за състоянието на пътната безопасност, да направим анализ и оценка. Можем да получим информация за траекторията на автомобила, свлачищата, земетресения“, подчерта експертът.

Русинова добави, че ЕС губи 2% от БВП за пътни инциденти, в това число и България.

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене