ГЕРБ отново заложи на Георги Баханов за състава на ЦИК

Бившият заместник-министър на вътрешните работи Красимир Ципов е предложението на коалиция ГЕРБ – СДС за председател на Централната избирателна комисия, съобщи председателят на парламентарната група на коалицията Десислава Атанасова по време на консултациите при държавния глава Румен Радев.

Ципов е зам.-министър на вътрешните работи в две правителства. Той е депутат от ГЕРБ в 41, 42, 43 и 44 Народно събрание, бил е член на Правната комисия.

Другите предложения на ГЕРБ – СДС за членове на ЦИК са сегашните членове Димитър Димитров, Йорданка Ганчева и Георги Баханов, който е родом от Сандански и е досегашен член на ЦИК от квотата на ГЕРБ.

От „Демократична България“ коментираха, че принципно биха приели председателят на ЦИК да е от ГЕРБ, но не могат да приемат това да е Красимир Ципов, който по думите на съпредседателя Христо Иванов е участвал в прокарването на спорни закони в полза на Цветан Цветанов.

От „Изправи се! Мутри вън!“ също се обявиха срещу кандидатурата на Ципов. От БСП бяха категорични, че няма да подкрепят за председател на ЦИК номинация на ГЕРБ, без значение от името.

От „Има такъв народ“ предложиха за членове на ЦИК Камелия Нейкова и Елка Стоянова, които имат близо 20 години стаж в различни изборни администрации, и проф. Любомир Гаврилов. Те обаче нямат номинация за председател.

От БСП предлагат за членове на комисията Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. Те също не номинираха председател, а Войнов е предложен за зам.-председател.

ДПС предлага за членове на ЦИК Севинч Солакова, която сега е секретар на ЦИК, като искането е тя да бъде и секретар, както и юриста Орхан Чаушев, който е член на ЦИК от 2007 година.

От „Демократична България“ също не предлагат председател на ЦИК, а за членове номинират социолога Цветозар Томов и Любомир Георгиев. Томов е предложен и за зам.-председател.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене