Кому е нужна нова „Желязна завеса”?

Проф. Светлана Шаренкова: Интересът ни изисква равнопоставени и конструктивни отношения с Москва, а за да оцелее българската икономика, са изключително важни руските туристи и ресурси

Опасно и контрапродуктивно е нарастващото влошаване на българо-руските отношения. Правителството в оставка на Борисов налага недопустим антируски шпиономански водевил – необосновани предположения се изричат като „обвинения” за „руска следа” във взривове в оръжейни заводи отпреди години и се произнасят полицейско-прокурорски „присъди” пред медиите, а не в съдебната зала. Това е маккартизъм в действие, но в началото на ХХI век!

​Неубедителността на българските власти в антируската им истерия говори за външен натиск и слугинаж. Стил, характерен за порочния модел на управление на ГЕРБ и за част от съдебната ни система. Срещу това протестираха стотици хиляди българи и избиратели. Моделът „Борисов” изживява в агресивна агония последните си дни и в опит да оцелее на всяка цена е готов да разбие отношенията ни с нашата освободителка Русия, като ни превърне във враг на руския народ. България е лоялен и предсказуем член на ЕС и НАТО, но националният ни интерес не допуска да сме в редичката на „антируските ястреби” в тези организации. Това е посока без изход за Отечеството ни!

​Пагубна е антируската резолюция на Европейския парламент от края на април, в която кънти тонът на Студената война! Пределно ясно е вече, че политиката на Европа спрямо Русия се диктува от Вашингтон. Но докато Байдън се готви за среща с Путин, послушковците в Брюксел (сред които и псевдосоциалистите от ПЕС) ще се задавят в антируския си амок. Ако по времето на „Желязната завеса” имаше идеологически и военни блокове и противопоставяне, сега иде реч единствено и само за пари! Еврочиновниците не се интересуват от Украйна или от човешките права. Те просто козируват на US началствата и притискат възродената Русия (спирайки енергийните и други проекти с нейно участие), за да трупат печалби на транснационалните и оръжейните корпорации за сметка на европейските народи. През последните 7-8 години търговията между ЕС и Русия е намаляла три пъти. Познайте коя презокеанска сила се е наместила в освободилото се празно място и това европейски интерес ли е?!

​България не може да е страна в тези чужди геополитически и икономически спорове! Интересът ни изисква равнопоставени и конструктивни отношения с Москва, а за да оцелее българската икономика, са изключително важни руските туристи и ресурси. Българо-руските отношения са специални и вековни! Те няма бъдат „отменени” от кабинета „Борисов” или по поръчка от чужди посолства. Затова трябва да водим балансирана външна политика, отчитаща новия многополюсен свят и нуждата от диалог с всички „велики” сили, а не от конфронтация, с която и да е от тях.

Проф. Светлана Шаренкова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене