Андрей Новаков пита: Гледахте ли заседание на Народното събрание? То е кошмар!

Такива резки маневри в края на живота на този парламент будят много сериозни съмнения. Така ли ще се прави реформа? Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков относно предложението на Демократична България за премахването на спецпрокуратурите и спецсъдилищата. Според него в 45-ия парламент е имало условия за мнозинство, което е можело да направи правителство. Тогава такива предложения за резки промени е можело и да се възприеме.

„Когато ЕК казва, че отменя мониторинга на България, защото вижда прогрес, аз й вярвам. КОНПИ е създадена по препоръка на ЕК, а ние я закриваме за една нощ“, коментира Новаков. „Ще ми се всеки път, когато някой получи подкрепа, да не палим всичко зад нас и да започнем от нулата. Със сигурност сме допускали грешки, обаче това махало после ще се върне в обратна посока. Гледахте ли заседание на НС? То е кошмар! Не може да продължаваме така!“, заяви още той и призова за държавническо поведение.

Новаков разкритикува и промените в Изборния кодекс. „Ако президентът беше от ГЕРБ и му бяхме гласували такова овластяване, представете си какво щеше да стане. Представете си Венецианската комисия какво мисли за смяната на ЦИК преди избори“, отбеляза Новаков. Той е и против „насъскването“ на хората един срещу друг по политически пристрастия.

„Ще ми се ЕК да попита комисията в НС как за една нощ закриха институции и то без дебат. Те имаха възможност да съставят правителство и да направят монархия за ден. Имаше подкрепа за Трифонов от почти всички партии, даже може би над 160 и щяхме да разберем, ако беше предложил правителство.  Сутринта имаше увеличение на секции, сега няма-не мога да разбера какво става и правят. Аз резолюция срещу собствената си държава не съм писал, ако има аргументи да се променя цяло законодателство да се покажат, кой променя законодателство за нощ? Беше непонятно как с Радан Кънев в ЕП няма да си говорим в БГ, те отказват да си говорим“, коментира Новаков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене