Прокуратурата с горещи разкрития за взривове в складове на оръжейния бос Емилиян Гебрев – Гешев благодари за добрата работа на разследващите и службите /ВИДЕО/

Нови разкрития за шпионския скандал и пробив в националната сигурност ще даде главният прокурор Иван Гешев, Специализирана прокуратура и ДАНС. Те касаят наблюдавано досъдебно производство от Специализираната прокуратура, касаещо националната сигурност на страната.

Иван Гешев благодари на службите за сигурност, които години наред са работили по този случай. „Тук съм, за да окуража колегите от специализираната прокуратура и ДАНС да продължат да работят по същия начин в интерес на българските граждани и обществено и в интерес на националната сигурност“, заяви главният прокурор.

Ръководителят на специализираната прокуратура прокурор Маджарова разкри, че мога да бъдат огласени някои факти и обстоятелства по разследването.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза: „През последните 10 години бяха регистрирани редица случаи на взривове в складове за взривни вещества и боеприпаси. Установено е сходство при четири случая. Единият е на 12 ноември 2011 г., когато е взривен склад на търговско дружество „ЕМКО“. Собственикът на търговските дружества, чиято продукция е складирана там, е на Емилиян Гебрев. Вторият случай е взривена продукция на ВМЗ „Сопот“ през 2015, част от която отново е на „ЕМКО“. Третият случай също е през 2015 година и отново са взривени боеприпаси на ВМЗ „Сопот““, обяви тя. Взривената продукция в складовете е била предназначена за Грузия и Украйна.

На 31 май 2015 година в сградата на бившия институт по специална техника, находящ се в град София възниква пожар, при който са изгорени иззетите доказателствата по делата за взривовете във складовете на ВМЗ „Сопот“.

„Четвъртият случай е през 2020 година край Мъглиж, когато е взривен склад на завод „Арсенал“- гр. Казанлък. Предприятието „Арсенал“ представлява обект на национална сигурност. При четирите произшествия се наблюдава сходство“, уточни Сийка Милева и се позова на назначена и изготвена експертиза.

По думите й и при четирите взрива унищожената продукция е била предназначена за износ в Украйна и Грузия. Тя каза още, че е използвано взривно вещество при тези случаи, което е активирано дистанционно.

Досъдебните производства вече са обединени в едно.

„От получена информация по линия на международно сътрудничество може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между взривовете на територията на България, опитите за умишлено умъртвяване на трима български граждани и извършването на тежки престъпления на територията на чужди държави“, каза още Милева.

Тя припомни, че трима руски граждани, свързани с руското ГРУ, се издирват за отравянето на тримата български граждани. Същите са обявени за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол.

Установено е, че шестима руски граждани са пребивавали на територията на Република България около датите на взривовете и около датите, когато са направени опити за покушение на Емилиян Гебрев. Целта на руските граждани е била да се пресекат доставките на специалната продукция за Украйна и Грузия.

Събират се доказателства за съпричастността на руските граждани за евентуално извършени от тях тежки престъпления по Глава 1 от НК. Използват се механизмите по линия на международно правно сътрудничество с Република Чехия с оглед установяване на връзка с образуването на досъдебното производство тук с взрив на склад на тяхна територия през 2014 г., където се е съхранявала продукция на търговското дружество „ЕМКО“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене