Само в Топ Преса! Директива до всички областни началници на институции: Никакви назначения, дори от спечелени конкурси!

Има пратено писмо от председателят на 45- тото народно събрание на Република България госпожа Ива Митева до всички директори на областни институции с директива да преустановят всички назначения в това число дори от спечелени конкурси. 

До тази информация се добра само и единствено репортер на Топ Преса, който „пи вода директно от извора“. Официалната причина е ревизията, която настоящото народно събрание ще направи на досегашното управление, за която има назначена вече комисия. Но според повечето ръководители на местни институции, всичко тръгва от гласувания в парламента мораториум над определени действия на държавните органи до избирането на нов Министерски съвет или назначаването на служебно правителство. Решението беше взето единодушно със 151 гласа „за“. От ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването, защото според тях решението е противоконституционно.

Депутатите наложиха мораториум върху възлагането на концесии, включително определяне на концесионно възнаграждение и предоставянето на разрешения за търсене и проучване на подземни богатства. Забраната включва също поемането и предоставянето на  държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дълг, както и правенето на промени в състава на органите за управление и контрол на държавните публични предприятия, на държавните лечебни заведения за болнична помощ и на другите дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала, както и избора или назначаването на други управителни или контролни органи.

Мораториумът засяга също извършването на разпоредителни сделки с недвижимо и движимо имущество, включително на държавните лечебни заведения за болнична помощ, избора или назначаването на лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, и назначенията в държавната администрация.

Така на практика хора подготвяли се за определени конкурси, участвали и след това ги спечелили на базата на този мораториум могат да пият една „студена вода“, както се казва. Според повечето директори на местните институции този мораториум на практика им връзва ръцете. Институциите спират да работят, докато не заработи следващото правителство.

Другата гледна точна на случващото се е от страна на опозиционните партии. Така например водачът на листата от Изправи се – Мутри ВЪН в Югозапада, Димитър Делчев коментира пред Топ Преса, че това е най – правилният ход на парламента. Управляващите фактурират, назначават, изпращат в чужбина. Това правят трескаво всички управляващи в България, когато стигнат до срутището си – падане от власт, казва той. Това прави сега и ГЕРБ. Скорошните назначения в бордовете на публичните дружества и в ръководствата на държавни предприятия и големи болници са уредени със Закона за публичните предприятия. Но управляващата трети мандат партия не успя да организира конкурсите за мениджъри в държавните и общински фирми с над 50% държавно или общинско участие през 2020 година, както предвиждаше законът. Затова срокът за конкурсите бе удължен с шест месеца, които изтекоха през март 2021 – точно преди парламентарните избори на 4 април. А ГЕРБ оправдаха промените със законовите процедури, добави Делчев от ИМВ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене