Проф. Светлана Шаренкова: Защо БСП загуби изборите?

На 4 април т. г. БСП претърпя съкрушителна загуба. Причините за това са много, но главната е, че избирателите я поставиха в графата: „Статукво”. Да, БСП е партия на 130 години, а останалите партии са лидерски проекти (с кратък срок на годност) или в най-добрия случаи „десетоноемврийчета”. Но за да бъдем обективни пред историята, сме длъжни да направим честен анализ и да изведем основната причина за поставения етикет: „Партия на статуквото”, който социалистите получиха въпреки 4-годишната политическа битка с мафиотско-мутренския модел на управление на ГЕРБ и Задкулисието. А този етикет се залепи главно заради лидерството на Сергей Станишев, когато бе министър-председател на Тройната коалиция и мандатоносител на кабинета „Орешарски”. Ако днес някой в БСП задава въпроса „Кой?”, то отговорът е: Сергей Станишев!

През неговия лустросан „европейски” период начело на БСП (втори по времетраене след този на Живков) партията бе въвличана нееднократно в събития, които я причислиха към Задкулисието: формулата за политическо разпределение на „баницата”: „8 – 5 – 3”, позорния за социалистите плосък данък, унизителния за държавността Закон за досиетата, заменките на апетитни държавни срещу неравностойни частни земи, „корпоративни услуги”, назначения на тъмно за министри кадри на ДПС и десницата: П. Орешарски, П. Чобанов, Д. Папазов, Т. Андреева, яростния антикомунист П. Стоянович, целувката на Станишев с Местан на Орлов мост. Да изброяваме ли още грехове – американските бази в България, провала на стратегическите енергийни проекти с Русия под унизителния натиск от американските сенатори, подкрепата на антируските санкции и признанието на фашизоидния майдановски режим в Киев.

А какво да кажем за разцеплението в ръководството на БСП от 2013 г. и противоуставното изключване на президента Първанов? Или за наложеният от Станишев едноличен стил и семейственост и натиска му върху партията да приеме Истанбулската конвенция и Пакта за миграция. И пред скоби – подмяната на автентичните ценности – социализъм, солидарност, патриотизъм, защита на националните ценности, морал и духовност, с опорките на провалената ПЕС. Политиките на Станишев доведоха до исторически отлив на поколения социалисти от БСП. Ето това е фундаменталната причина за поредицата изборни загуби с марката „Станишев”.

Това е и лидерският „капитал” на Сергей Станишев, тръгнал да критикува и назидава партията, от която е получил всичко, в т. ч. поредния високоплатен и незаслужен пост в Европарламента. И след като той днес задава въпроси за резултатите от изборите на наследилата го Корнелия Нинова, нека и ние го попитаме: Как Станишев помогна от позицията си на лидер на ПЕС за изобличаване на управлението на ГЕРБ – с предложението си да седнем на Кръгла маса с „израсналия държавник” Бойко Борисов, дни преди масовите протести срещу корумпираното му управление? А какво направи за успеха на тези протести или за по-достойни изборни резултати на БСП? На подобни въпроси трябва да отговори и Елена Йончева – изпратена в Брюксел благодарение на личното застъпничество на Корнелия Нинова, а днес, незнайно защо – неин върл враг. За жалост, в Европейския парламент под менторството на Станишев се оформя ново Задкулисие – БСП фактически няма своя група, няма отчетност и „червени линии”, а гласувания, несъобразени с линията и политиката на партията, която ги е изпратила в Брюксел. И нека това имат предвид избирателите социалисти, когато се чудят кой е „Кой”!

Тези разсъждения съвсем нямат за цел гонене на „врага с партиен билет”, както се жалят мнозина от  соцфункционерите, свикнали да ни поучават от президиумите. Това е едно напомняне, че БСП е не само идейна, но и организационна общност, в която приетите от колективните органи решения трябва да се изпълняват от всеки член на партията, а не да се ерозира нейното влияние чрез „скандални” изказвания в корпоративни и откровено антисоциалистически медии.

 

Проф. Светлана Шаренкова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене