Бойко Борисов: Предлагаме кабинет от професионалисти, в него ще има приемственост и обновление

Осем са новите лица в предложения от нас кабинет. Даниел Митов е предложението ни за премиер, Александър Иванов – за регионален министър, председателят на СДС Румен Христов – за вицепремиер и министър на отбраната, Делян Добрев – за министър на енергетиката, Жечо Станков – на икономиката, Любен Дилов – на туризма, Калин Вельов – на културата и Ивелина Василева – на околната среда. Залагаме на доказани професионалисти. В кабинета има и приемственост, и обновление. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на работна среща с членове на предложеното от партията правителство. По време на разговора той информира, че останалите министри в кабинета остават същите. Томислав Дончев – вицепремиер по еврофондовете, Кирил Ананиев – министър на финансите, проф. Костадин Ангелов – министър на здравеопазването, Екатерина Захариев – министър на външните работи, Деница Сачева – министър на труда и социалната политика, Христо Терзийски – министър на вътрешните работи, Десислава Ахладова – министър на правосъдието, Десислава Танева – министър на земеделието, Красен Кралев – министър на младежта и спорта, Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, Росен Желязков – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

„Винаги съм държал ГЕРБ да е отговорна партия. Хората ни поставиха като първа сила и поискаха аз да съм премиер. Но за мен спокойствието в държавата е на първо място. Затова предлагаме кабинет начело с Даниел Митов. Евроатлантик, около когото днешните политици могат да се обединят. Готови сме отново да управляваме. Готови сме и за опозиция“, увери Борисов.

„Много е лесно да говориш кой е страхлив и кой не. В политиката страхът се определя по отговорността, която носиш. Толкова години я носих сам с различни партньори, цялата отговорност, за всяко нещо. Отговорните политици правят кабинети, управляват и в зависимост от направеното носят своите пасиви“, коментира Борисов. Той призова останалите партии в парламента да започват да работят и да изпълняват обещанията си към хората, тъй като вече са формирали огромно мнозинство. „По-голямо единство в парламента не е имало скоро. Новото мощно мнозинство може да управлява спокойно 4 години. За какво им е служебен кабинет? Защо се отказаха от мажоритарното гласуване? Ако сега избягат от отговорност – значи са страхливци“, подчерта лидерът на партията.

Бойко Борисов призова кандидата на ГЕРБ за премиер Даниел Митов и председателя на ПГ на партията Десислава Атанасова да разговарят с други парламентарно представени сили и да обсъдят възможните и разумни варианти за сформиране на правителство. „Подозирам, че останалите партии ще работят за служебен кабинет и предсрочен вот. Българският народ ще оцени подобаващо това, че в условията на пандемия те искат да има хаос. Депутатът Трифонов е на дневен ред, той трябва да отговаря на всички въпроси, на които десетилетия аз отговарям. Той е на ход. Той има цялата подкрепа“, отбеляза Борисов.

Според председателя на ГЕРБ месец август е бил най-полезният за партията. „Извършихме сериозна реформа след протестите. Това е най-голямата обица на ухото. Неслучайно е казано, че всяко зло е за добро. Те ни направиха по-силни“, допълни той и завърши с думите: „Аз един ден ще се върна. Отпочинал и мобилизиран. Няма значение като какъв“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене