Забраняват пашуването и паленето на стърнища в община Сатовча

От днес се забранява извеждането на паша на животни в община Сатовча.

Кметът на общината д-р Арбен Мименов издаде заповед, с която се забранява пускането на всякакъв вид добитък в селскостопанските земи, както и свободното пашуване в тях на територията на община Сатовча, считано от 20.04.2021 година до приключването на селскостопанската година – 01.10.2021 година. Със забраната се цели предотвратяване нанасянето на щети на селскостопанското имущество – ливади, трайни насаждения и всички посевни площи, както и опазването на общинските озеленени площи и декоративна растителност.

Със заповедта се забранява пашуването и движението на добитъка по площадките, парковете и градините на територията на общината, като кметовете на кметства имат задължението по подходящ начин да уведомят населението и да организират опазването на селскостопанското имущество на територията на населеното място. При констатирани нарушения, кметовете на населени места се задължават да издирят нарушителите и наложат необходимата санкция за неспазване на разпоредбата, както и да предприемат необходими мерки по възстановяване на нанесените вреди. Органите на реда ще подпомагат кметовете на населени места при изпълнението на служебните им задължения във връзка с прилагането на заповедта, а контролът по изпълнението й е възложен на Илхан Карагьозов – директор на дирекция ПООСГРАОА и главен експерт „Земеделие и гори“.

Със заповед на кмета се забранява и паленето на стърнища и огньове на непозволени места от 5 април до 31 ноември 2011г.

Кметът на общината д-р Арбен Мименов с нарочна заповед въвежда пълна забрана за паленето на стърнища и сухи треви по слоговете, крайпътните ивици, вилни места в горите, в земи от горски фонд и другите земеделски земи. Заповедта се издава с цел ограничаване на пожари, възникнали поради небрежност от населението и във връзка с определения от Областен управител пожароопасен сезон в горските територии за периода от 05.04.2021 година до 31.11.2021 година.

Със заповедта се забранява изгарянето на растителни отпадъци в земеделските земи, в близост до житни култури и гората. Забранява се паленето на огън и пушене при пребиваване в горските територии и селскостопанските земи през пожароопасния сезон и при ветровито време. Забранява се също така и използването на пиратки от пастири, ловци и туристи в горите и пасищата през пожароопасния сезон.

С нарочната заповед кметът на общината се разпорежда, кметовете на населени места да организират стриктно наблюдението и охраната на селските имоти с оглед навременното откриване на възникнали пожари, като при откриване на такива незабавно да се извърши обаждане на телефон 112 и 07541/2066, след което незабавно да се започне гасенето. Със заповедта е разпоредено, в случай на констатирани нарушения на виновните лица да бъдат налагани санкции.

Също така е указано паленето на огън в дворовете на граждани да става само на обезопасени места, в неветровито време и под наблюдение, до пълното загасяване на огъня, като до него не се допускат деца. Кметът на общината възлага изпълнението на заповедта на кметовете по населени места, екополицаите по райони и доброволното формирование към Общината, като контрола по изпълнението й е възложен на Илхан Карагьозов – Директор на дирекция АПООСГРАОА и главен експерт „Земеделие и гори“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене