Борисов: Предложението ми към управляващото мнозинство – приемете Плана за възстановяване

Премиерът в оставка е разпоредил на Ангелов дейността на НОЩ да бъде възстановена, докато бъде избрано ново правителство

Лидерът ГЕРБ и премиерът в оставка Бойко Борисов даде извънреден брифинг в централа на партията. На брифинга присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Кирил Ананиев и здравният министър Костадин Ангелов.

„Ще започнем с Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като последните дни се опитват да го изкарат едва ли не като неангажираност. Искат да го направят ябълката на раздора, а е правен от над 200 човека.Няма лошо за тези, които ме викат в парламента, но как си представят да им представим този план“, заяви премиерът в оставка.

„Аз съм отговорен човек и не случайно сме работили много по този план. Моето предложение към новото управляващо мнозинство е да го приемат – той е добре направен. Отхвърлете го, ако не ви харесва. Направете ваш, но спрете да спекулирате, че няма план“, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Не знам голямото самочувствие на нашите колеги от къде идва. Аз когато прохождах срещу мен бяха остриетата на Сергей Станишев“, призна Борисов.

„Трябва да оборим някои лъжи и интерпретации и да помолим колегите. „Росенец“ вече няма да бъде закачан – бъдете сигурни. Бъдете сигурни и че няма да има и мажоритарни избори, защото оправданието е, че трябва да има по-спокоен парламент“, заяви Борисов.

„Знаете ли кога ще го направят? Когато по някакъв начин дори и физически се разправят с ГЕРБ“, категоричен е Борисов.

Борисов коментира и казуса със закриването на Националния оперативен щаб.

„Опитаха се да се заиграят със здравето на хората и да кажат, че не мислим за него. Членовете на Националния оперативен щаб са държавни служители. Една година не спряха да се подиграват с Щаба, дори гориха маските и казваха, че двама генерали плашат народа. Казват, че ние едва ли не на инат сме затворили Щаба. Няма такова нещо. Моето предложение е, ако искат да го има този щаб. Д-р Симидчиев да дава указания. Но тук злобата и реваншизма им стигна до там, че в петък толкова искаха бързо да се саморазправят, че приеха оставката на кабинета“, каза премиерът в оставка.

По думите му повечето партии в парламента са се заяждали всеки ден със съществуването на Националния оперативен щаб и са призовавали той да се закрие. Премиерът в оставка е разпоредил на Ангелов дейността на НОЩ да бъде възстановена, докато бъде избрано ново правителство, уточни още той.

Томислав Дончев допълни по отношение за Плана за възстановяване и устойчивост, че Народното събрание също може да го внесе в Европейската комисия. „Има и друга опция – да ме задължат с решение аз да го внеса“. По думите му няма други разумни предложения за алтернативен план или за подобряване на съществуващия такъв, разработен от правителството в оставка.

Премиерът в оставка посочи, че вече има управляващо с мнозинство с над 160 гласа.

„Те нямат намерение да направят правителство. Те искат служебен кабинет на Радев, който доказа, че не е демократ с този вдигнат юмрук“, смята Борисов.

Посоченият за кандидат на ГЕРБ за поста министър-председател Даниел Митов работи по селекцията на министрите, които партията ще излъчат като кандидати за изпълнителната власт.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене