Здравният министър: Предстои да вземем решение как ще се прилага втората доза на „Астра Зенека“

Логистика за ваксините има.  По отношение на отдалечените места в страната, имаме решение и смятаме че коли на здравната инспекция могат да бъдат ползвани за транспорт на ваксини- чрез хладилни чанти и всичко необходимо. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг.

Много дълго обсъждахме казусите, в които хора се викат във ваксинационните центрове, а не получават ваксина. Това е така, защото в момента има налични дози „Астра Зенека“, а ваксините на „Пфайзер“ се пазят за четири фази, избор на ваксини ще има от началото на месец май, каза още Ангелов. Той изтъкна, че интересът към „Астра Зенека“ е спаднал до много ниски проценти.

„Ваксините ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно. И спрямо договорите, които имаме с Европейската комисия, ще преценим какво да се прави с тях“, уточни Ангелов. Той допълни, че имало изследване, според което ваксината трябва да се поставя на хора над 60 години.

„Наши експерти също проучват въпроса, ако се потвърди, е възможно хората с първа игла да получат втора доза на „Янсен“, но това е в процес на обсъждане и ще стане ясно в края на седмицата“, каза още Ангелов. Здравният министър категорично посочи, че вярва във ваксините.

„В момента в София няма налични РНК ваксини“, каза и зам.-здравният министър Жени Начева,. Тя уточни, че хората, записани в електронния  регистър, ще получат информация, когато има налични ваксини, за да не се получава объркване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене