ЦИК е получила 400 жалби

Централната избирателна комисия е получила 400 жалби във връзка с провелите се парламентарни избори.

Говорителят и член на ЦИК Димитър Димитров посочи, че в Комисията са получени 400 жалби и сигнали, като част от тях са от чужбина, където в секция има гласували 1800 души, а също така има и сигнали, свързани с машинното гласуване. Димитров призна, че е имало трудности при отчитането на двата вида вот, но въпреки това са се справили с работата в срок.

Окончателно е ясно и какво е разпределението на мандатите в парламента. Коалицията ГЕРБ – СДС е със 75 мандата, „Има такъв народ“ с 51, а БСП с 43-ма депутати, ДПС с 30, „Демократична България“ с 27, а „Изправи се! Мутри вън!“ с 14.

Изпълнихме задълженията си, предстои да направим анализ на изминалите избори. Това каза по време на заключителния брифинг председателят на ЦИК Александър Андреев.

„Брифингът е с оглед приетите в днешното заседание решения, с което приключват предвидените, съгласно Изборния кодекс, срокове, в които ЦИК трябва да обяви окончателните резултати“, заяви той и подчерта, че Комисията е обявила състава на 45-то Народно събрание. Андреев каза, че са били приети три нови решения за избрани народни представители, които са се отказали да встъпят в длъжност и те са били замени със следващите в листата.

„Независимо от появилите се нагласи, че поради различни причини, а именно каквито са тежката обстановка в страната, във връзка с пандемията, сложните изборни книги, които биха могли да забавят изпълнението на задълженията от страна на ЦИК, ние изпълнихме нашите правомощия и нашите задължения съгласно ИК“, каза още той и благодари на всички, участвали в провеждането на изборите.

Председателят на Комисията обяви, че пред тях предстоят две основни неща.

„Да се издаде бюлетинът, съгласно ИК трябва да издадем и на второ място, по същественото – да направим анализ на тези избори. Да видим къде биха могли да бъдат направени допълни предложения пред законодателя и да могат да бъдат допълнени или изменени в изборното законодателство“, коментира Александър Андреев.

Попитани какво ще последва във връзка със жалбата, внесена от Сдружение „Боец“ за заличаването на Бойко Борисов от изборните списъци, Таня Цанева обясни, че първо по нея трябва да се произнесе Върховният административен съд, където жалбата е внесена и след ЦИК ще излязат с решение. Димитров добави, че има внесено искания за заличаване на още едно лице от листите на ГЕРБ и 7 от ДПС.

От думите на Цанева стана ясно още, че едва 27% от избирателите са гласували машинно, а Димитров уточни, че същият процент избиратели са дали своя вот по същия начин и по време на европейските избори. /БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене