Ексклузивно видео специално за Топ Преса! Министърът на околната реда и водите, Емил Димитров направи обход на деривациите, които захранват язовирите „Искър“, „Бели Искър“ и „Белмекен“

Министърът на околната реда и водите, Емил Димитров направи обход на деривациите, които захранват язовирите „Искър“, „Бели Искър“ и „Белмекен“ заради очакваното снеготопене. В проверката участваха и представители на Националната електрическа компания, Басейнова дирекция, паркова охрана към Националните паркове „Пирин“ и „Рила“, както и на Планинската спасителна служба. С високопроходима техника те провериха снежните запаси в планините, като целта е да бъдат предвидени количества в язовирите, които да поемат водата след очакваното снеготопене и да бъде предотвратено преливането им и водният ресурс максимално да бъде запазен.

Към момента данните показват, че във водосбора на язовир Искър очакваното количество вода от снеготопенето е повече от 3 пъти (172.6 млн. м3) в сравнение с 2020 г. (53 млн. м3). За язовир Белмекен е 87.2 млн. м3 (63.2 млн. м3 през 2020 г.).

свързани новини
Ревизоро: Всеки язовир е потенциално опасен, ако е пълен и не се търси баланс

В следващите дни подобни проверки предстоят и на водосборите в Централен Балкан и Стара планина. Припомняме, че тъй като тази година язовирите са пълни, премиерът Бойко Борисов разпореди да се следят нивата, за да бъдат предотвратени наводнения при снеготопенето.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене