Пандемията наложи нови тенденции в имотния пазар! В Банско предпочитат апартаменти на партер с прилежащо дворно място

Апартаментите в затворени комплекси и малки жилищни сгради, както и селските къщи все още си остават предпочитани от купувачите. Това коментират от имотния бранш в Банско. Тази тенденция се наложи особено силно преди година след обявяване на извънредното положение заради пандемията и се запазва и към днешна дата. Запазват се и нивата по отношение на цените, като средната продажна цена за апартамент в курорта е около 400-450 евро за квадратен метър, а за къщи в близките Баня и Добринище варира от 600 евро в зависимост от състоянието и местоположението им. За Банско най-предпочитани си остават апартаментите в хубавите сгради с добра локация, нормална такса поддръжка и добре поддържани. Повишен е и интересът към апартаменти с прилежащо дворно място на партерни етажи. Това важи особено за семейства с деца, за да могат да изведат малчуганите на въздух. Предпочитанията на тази група хора са насочени към двустаен или тристаен апартамент, а цената на такова жилище е между 30 и 40 хил. евро.

Значителна група от купувачите проявяват интерес и към незастроени парцели. Такива в Банско почти няма, а цените им в Баня и Добринище варират между 50- 60 евро на квадратен метър, ако земята е в регулация. Около 15-25 евро е пък цената на имот извън регулация. За такива имоти купувачите са доста предпазливи, тъй като при подготовка за строеж, ако те са извън зоните, определени за строителство според приетите общи устройствени планове, процедурата се усложнява и удължава във времето, а не е изключено и да не им бъде разрешено такова.

Запазва се и интересът към къщи в разложките села Бачево, Годлево, Горно Драглище, Долно Драглище и Добърско. Те са предпочитани от хора, които търсят спокойствие и уединение. Към тези села се наблюдава и интерес от страна на чужденци. Те са привлекателни и заради по-достъпните цени, които са около 200 евро на квадратен метър.

През последната година много инвеститори насочиха вниманието си към селата в община Разлог. Мащабна инвестиция се очаква в разложкото село Елешница, където бе изкупена над 100 дка земя за построяването на 140 къщи за гости. В село Баня е на път да се реализира строителство на два апартаментни комплекса. Там бе продадена и апартаментната част на огромен хотелски комплекс, построен през миналото десетилетие.

През тази година на пандемия имотният пазар, както много други сектори, също претърпя промени. Голяма част от огледите се осъществиха посредством видеовръзка и продължават така и към днешна дата. Някои сделки минават изцяло така, но има и купувачи, които държат да посетят имота, преди да финализират сделката. Това важи най-вече за българите, които не се предоверяват и искат да видят жилището на живо, за да са сигурни какво купуват и дали видяното отговаря на действителността. Те си остават и основната група купувачи, а британци и руснаци – основните продавачи.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене