„Бабураци“ с натоварени коне с дърва  дадоха старт на  поредния традиционният  сюнет  в  гърменското село Рибново организиран от Исмаил и Кимле Атипови и техните близки

Така наречените “Бабураци“ с натоварени десетки коне с дърва за огрев и много музика ,днес дадоха старта  на 4 дневния  местен традиционен празник  – Сюнет  организиран от младото семейство Исмаил и Кимле Атипове и техните близки . Прекарването на дървата от маскираните „Бабураци“ бе истинска атракция в родопското село Рибново.

 Сюненът  ще продължи 4 дни , от днес  до 11 април  като за всеки ден са предвидени различни и атрактивни мероприятия . В подготовката участват всички младежи  които  украсиха селото   и се включиха да  помагат  в цялата организация .

Така днес  в първия ден на сюнета  според традицията се карат дърва с които  на открито в големи казани ще бъдат приготвени  вкусните гозбите с които ще бъдат нагостени  всички местни и външни гости  на сюнета . Традиционно  ще бъде приготвена и прочутата  рибанска халва  която е един от кулинарните местни   десерти и  която присъства на трапезитев Рибново  при всякакви радостни и тъжни случаи.

Според предварителната програма която крие и много приятни изненади ,в събота са предвидени  уникалните  сюнетни борби .Неделният ден започва в 10 сутринта с  мюсюлманския Алай  ,а веднага след него   местни и гости ще се насладят на атрактивна кушия .Програмата по-случай сюнета  в село Рибново , организиран от „сайбиите „ Исмаил и Кимле Атипови и техните близки ще завърши с традиционните мазни борби по категории както и  с награждаването на  „Башовете“ –„Победителите“ .

И през четирите празнични  дни  организаторите са наели оркестър, тъпани и зурни  ,а специален гост ще е група“Вест“ както и още много други  забавления за всички  гости и местни хора .Четири дни , по време на сюнета  организиран  от семейство Атипови ,село Рибново ще е арена на  музика и веселие и различни атракции.

Има записани доста деца които ще бъдат сюнетисани за да  станат истински мюсюлманчета .

Организаторите  са се разпоредили  да бъде почистено пред всяка къща както и да бъдат  освободени и почистени  улиците към стадиона  и тези  където ще се проведат конните надбягвания за по  лесното придвижване на хора и автомобили както и за спазване на всички епидемиологични мерки  против КОВИД19. Да се избягва при мероприятията и  прекаленото струпване на много хора , да се спазва необходимата дистанция , съветват още организаторите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене