Важно за ваксинираните с „Астра Зенека“! При тези симптоми търсете незабавно лекар

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на коронавируса в България. Тенденциите за спадане на заболеваемостта са много крехки, но отчетливи. С тези думи на здравния министър Костадин Ангелов редовния брифинг относно епидемичната обстановка в страната.

74% от леглата за неусложнени пациенти са заети. 64% е заетостта на интензивните легла на национална база, отчете Ангелов и отбеляза намаляване по този показател.

На седмична база излекуваните и потвърденитр случаи се изравняват. 19 105 е броят на излекуваните.

Министърът съобщи, че данните показват, че Бургас е пречупил кривата и върни надолу по заболеваемост.

От своя страна председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски заяви: Тенденциите са изключително крехки, все още не сме достигнали нивата на най-висока точка през ноември по заболеваемост. Спадът в заболеваемостта е само със 7%. По отношение на починалите не сме достигнали връхната си точка от 8 декември, но тенденцията на починалите е покачваща се.

България е на 9 място по заболеваемост в ЕС и на 4 на Балканите. По смъртност сме на второ място и в ЕС, и на Балканите след Северна Македония.

В Европейския съюз страните се нарежда след Унгария, Естония, Полша, Франция, Швеция, Чехия, Кипър, Словения. На Балканите с по-тежки данни от нас са Сърбия, Северна Македония, Косово, Българи и Турция са с почти еднаква заболеваемост, подчерта Кунчев.

Имаме няколко области с над 700 на 100 хиляди души население.

Това са София, Варна, Перник, Бургас, Русе и Софийска област.

С най-ниска заболеваемостта – под 500 на 100 хиляди население са: Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово.

По отношение на ваксината на АстраЗенека“ директорът на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов посочи, че експертите на ЕМА не препоръчват специфична профилактика на хората, имунизирани с нея. „ Ваксинираните трябва да бъдат наблюдавани и ако се появят нежелани симптоми да потърсят медицинска помощ, каза той.

Вчера ЕМА публикува информация от анализа относно много редки случаи на необичайни тромбози, свързани с ниско ниво на тромбоцити при прилагането на ваксината на Оскфорд/Астра Зенека. Данните показват, че има две специфични състояния: тромбоза на мозъчен венозен синус – 62 случая и 24 случая на тромбоза на Сплахникова вена в коремната област. Това е информация от над 25 милиона ваксинирани лица, каза Богдан Кирилов. „Тоест, честотата е 3 на 100 000 000 ваксинирани лица. Анализът на ЕМА включва и експертно мнение от 25 водещи специалисти от различни специалности. Агенцията потвърждава, че като цяло съотношението полза/риск е положително и ваксината може да бъде прилагана, но се намира възможна връзка между прилагането на ваксината и тези изключително редки нежелани реакции“, посочи шефът на Агенцията по лекарствата.

„Препоръчва се медицинските специалисти да предоставят информация на ваксинираните лица, е те да наблюдават за симптоми, които могат да бъдат свързани с нежелани реакции. Такива симптоми са задух, болка в гърдите, подуване на долните крайници, продължителна болка в корема, главоболие или размазано виждане“, обясни той.

„След излизането на становището на ЕМА вчера, проведохме извънредно заседание на ваксинационния щаб, на което се взе следното решение: ваксината на „Астра Зенека“ да се прилага с повишено внимание на жени под 60-годишна възраст и да не се прилага при жени от тази възрастова група, при които има повишен риск от тромбоза. Всеки един лекар знае какви са рисковите фактори за тромбоза“, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По думите му, подобни решения са взети от още няколко европейски държави.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене