Минута мълчание: 120 медици загубиха битката с Covid-19 у нас

Минута мълчание и включени сирени и светлини на линейките. Така медиците от болниците и спешните центрове в цялата страната почетоха паметта на колегите им, загубили живота си в битката с COVID-19. Инициативата е на Българския лекарски съюз и е посветена на Световния ден на здравето, който тази година е посветен на героите в бяло.

За съжаление към черните списъци на хората, изгубили битката с коварната болест, се добавят и имената на над 120 колеги, които до последно и с достойнство изпълняваха своя професионален и морален дълг, но загубиха битката за собствения си живот, посочват от Българския лекарски съюз.

„През последната година загубихме над 120 медици в тази пандемия. Докато седяхме и отдавахме почит на нашите колеги, се досетих, че 142 са медицинските чинове, които са загинали през годините, а сега само за година са повече от 120 човека, което е изключително разтърсващо за мен“, каза ръководителят на ВМА и НОЩ генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Колегите обаче показаха какво значи да бъдеш на висотата на професията и морала. Те наистина са героите на нашето време. Не се отказаха да се грижат за своите пациенти, пренебрегнаха всякакви опасности и семействата си, само за да спасяват човешки животи. Поклон пред тяхната саможертва“, допълни още ген. Мутафчийски.

Медиците от ВМА почетоха загиналите си колеги пред Паметника на медицинските чинове, разположен в градинката пред ВМА. Към инициативата им се присъедини и здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Погледите на надеждата и доверието на българското общество продължават да са насочени към нас. И въпреки че рядко напускаме работните си места, а лицата ни са скрити зад предпазни маски и защитни очила, ние усещаме безрезервната признателност на пациентите и на цялото общество. Научихме се, че само с общи усилия може да преодолеем тази трудна ситуация, защото предизвикателствата ни правят по-силни, по-отговорни и по-солидарни“, написа председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по повод празника.

„Пандемията все още не е приключила, но с активното участие на всички, процесът на имунизация напредва и съм сигурен, че скоро ще успеем да се преборим с коронавируса, заяви Борисов и посочи, че са осигурени достатъчно предпазни средства, ваксини и лекарства. „Работещите на първа линия получават допълнителни 1000 лева към заплатите си. Убеден съм, че и новото правителство ще продължи по същия начин да подпомага здравните работници“, написа Борисов във Facebook.

Медиците останаха без дъх от умора, благодаря, че продължавате да сте на първа линия, обяви държавният глава Румен Радев, след като удостои с почетен знак осем медици.

Здравната ни система се нуждае от лечение, което да спре загубата на кадри и финанси. Убеден съм, че правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести трябва да бъде водещ принцип, на който се подчинява здравната ни система, коментира още президентът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене