Без категория

Стоян Танушев, кмет на село Катунци: Маната унищожи лозята в района

620_bad7f160ded8d3608ae189c6eea87534

„80 на сто от реколтата е провалена, маната унищожи лозята в района“, заяви Стоян Танушев, кмет на санданското село Катунци.

Село Катунци е едно от по-големите села в община Сандански. При население около 1 600 души, хората тук отглеждат 5 000 декара лозя. Лозарството е основният ни поминък, сподели в интервю за Топ ПРЕСА Стоян Танушев, кмет на село Катунци.
– Г-н Танушев, какво е състоянието на лозовите масиви във вашия край? Има ли много поражения от лошото време?
– Грозде тази година няма да има. Положението в района е трагично – 80 на сто от реколтата е провалена.
Маната унищожи реколтата. След дъждовете се появиха болестите и поразиха лозята. Всяка година пръскаме, тази година двойно повече пръскаха всички хора в района, но няма да имаме грозде. Това е сериозен проблем, защото лозарството е основен поми-нък на хората от Катунци. Въпреки че хората трябваше да закупуват повече препарати, ефектът и просто нулев и лозарската ни година е провалена.07P600n
– Колко лозя отглеждате?
– Почти всеки в селото отлозовите насаждения при нас като Катунци и Петрово са основните центрове на
лозарството. Повечето лозари са съвсем дребни производители – имат по 10-30 декара лозя. По-големит е масиви са до 100 де- кара, но са малко.
– Могат ли, според вас, лозарите да се обединят, за да могат по-успешно да реализират продукцията си? Наскоро се появи информация, че лозари от Катунци ще си правят винпром.

– Няма такава идея в селото. Не може да се реализира такъв проект – просто няма как да стане. Както казах, много са лоза- рите, но всеки работи сам за себе си. Няма обединение, няма сдружение и всеки сам си търси пазар. Няма и организирано изкупуване. През миналата година имаше „кампания“ – дойдоха няколко винпрома и изкупиха останалото непродадено грозде – 200-300 т. Как си представяте дребните лозари да си направят сами винпром – това е утопична идея.

– Защо?

– В района има над 10 винпрома, но всички те са строени по проекти или пък са инвестиции на големи производители. Нашите хора на село са бедни, пък и българите трудно се сдружават. Като цяло идеята за затваряне на цикъла на про- изводство е добра, но тук ни-
кой няма такива намерения, защото лозарите не могат да си позволят такава инвестиция.

Вестник „Топ ПРЕСА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене