Шефът на МБАЛ- Благоевград д-р Пандев ще тегли кредит 1 млн. лв. за ангиограф, заложи всички бъдещи вземания по Здравна каса

79-08-01-0611-d-r-Pandev

Ръководството на благоевградската болница заложи всички пари по клинични пътеки със Здравната каса като обезпечение по банков кредит, научи „Струма“. Справка в Централния регистър на особените залози показа, че заложеното движимо имучество включва всички настоящи и бъдещи вземания по договор за оказване на болнична и медицинска помощ по клинични пътеки 10622 от 11-и март 2014 г., сключен между „МБАЛ – Бла­гоевград“ АД и НЗОК чрез РЗОК – Благоевград, включително и анексите към него, както и всички вземания по банковата сметка, разкрита в „Интернешънъл Асет банк“ АД.

Учредяването на особени залози се прави при кредитни сделки, които са обезпечени с движимо имущество – вещи или парични вземания. От тази въз­можност могат да се възползват всички търговски дружества, каквито на практика са и бол­ниците, като те обикновено за­лагат медицинска апаратура или бъдещи парични вземания, както е в случая с МБАЛ – Бла­гоевград.

Новината за заложените вземания по Здравна каса съ­буди страховете на медиците, че държавната болница няма пари за заплати и затова пред­приема стъпки за кредит. Ди­ректорът на болницата д-р Вла­димир Пандев разсея този слух и заяви, че възнамерява да кан­дидатства за банков кредит от 1 милион лева за закупуване на апарат за ангиография, който е предназначен за диагностика и лечение на сърдечносъдови за­болявания. Дали това намере­ние ще бъде реализирано, не е много ясно, тъй като е почти си­гурно, че болничният директор ще смени статута си. Д-р Вла­димир Пандев е на избираема позиция в листата на БСП в Пи­ринско и ще стане депутат, след като вече се разбра, че той е №2 в листата на БСП за Пирин­ско.

Иначе финансовото състоя­ние на държавната болница е незавидно от няколко години. Приходите намаляват за смет­ка на разходите и лечебното за­ведение продължава да отчита отрицателен финансов резул­тат. Трайна тенденция на нама­ление се отчита и при пациен­тите, като годишно през стацио­нара минават средно около 12 000 болни. Дълговете над­хвърлят над 3 милиона лева още от времето на предишния директор д-р Красимир Михай­лов.

Въпреки задълженията, през последните 5 години са инвес­тирани над 10 млн. лв. за реновиране на отделенията и за нова техника. Парите идват ос­новно от проекти, като най-големият бе за 8 млн. лв. по Опе­ративна програма „Регионално развитие“. Наскоро бе купен модерен лазер за операции на простатата в урологията и пред­стои обновяване и на детското отделение.

Ако д-р Владимир Пандев успее да закупи и ангиограф, ползите ще бъдат огромни, тъй като ще се диагностицират и лекуват заболяванията на сър­дечносъдовата система, като иехемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда, остър коронарен синдром, ос­тра и хронична сърдечна не­достатъчност и запушвания на кръвоносните съдове, както и на артериите на долните край­ници, каротидните и мозъчни­те артерии.

Вестник „Струма“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене