Ханс Кристиан Андерсен: Не мисли, че ще паднеш и никога няма да паднеш!

На днешната дата през 1805 година е роден един от най-добрите писатели на детски приказки – Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните творби на всички времена.
Любовта към четенето и грамотността са от изключителна важност за децата, когато става дума за по-нататъшната им реализация и развитие, както и за пълноценното им вписване в средата, в която живеят.
А едни от най-великолепните приказки на всички времена са създадени от Андерсен. Сред най-известните му творби са „Храбрият оловен войник“, „Снежната царица“, „Малката русалка“, „Палечка“, „Малката кибритопродавачка“, „Грозното патенце“, „Сянката”, „Майка”, „Славеят”. Всяка вечер милиони деца молят родителите си да им прочетат една приказка, преди да заспят невинния сън на детството. Сред най-любимите приказки на малки и големи са тези, които са написани от великия датчанин Ханс-Кристиан Андерсен и които отдавна са

С приказките си Андерсен преобразува жанра на литературната приказка, ползващ се с голяма популярност в епохата на романтизма. Андерсеновите приказки били посрещнати нееднозначно от датската критика, която не осъзнала веднага новаторството на Андерсен. От мнозина те били приети като прекалено „леки“ за възрастни и недостатъчно назидателни за деца. Въпреки това славата на Андерсен непрекъснато растяла. Публикуваните Андерсенови приказки са 168 на брой. Някои от тях съдържат народни предания („Дивите лебеди“, „Свинарят“), други – мотиви от испанския, италианския фолклор и от „Приказки от хиляда и една нощ“, но голяма част от най-известните му приказки са изцяло плод на въображението и таланта на Х.К. Андерсен („Палечка“, „Оле затвори очички“, „Храбрият оловен войник“) и много други. Отива си от този свят на 4 август 1875 година.

Прочетете интересни цитати от този майстор на приказките:

Животите на всички хора са приказки, написани от Божиите ръце.

Не е беда да се появиш на света в патешко гнездо, ако си се излюпил от лебедово яйце.

 Щастието дойде при мен в образа на Муза, която ме дари с богатството на приказките.

 Само когато се отдалечиш от планината, можеш да видиш истинския й облик. Така е и с приятелите.

Не мисли, че ще паднеш и няма да паднеш никога.

Магарето често стъпква най-красивото цвете, а човек – сърцето на своя брат.

Само да живееш не е достатъчно. Човек има нужда от слънце, свобода и малко цветя.

Всичко, което погледнеш, може да стане приказка, а всичко, до което се докоснеш – да се превърне в история.

Наслади се на живота. Достатъчно време ще си мъртъв.

Да пътуваш означава да живееш.

В името на красотата и страданието не е грях.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене